Vineri, la Florenţa, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că Europa nu poate accepta ca Brexitul să sfârşească prin a atrage Uniunea Europeană "în vârtejul său". "Continuăm să căutăm cel mai bun aranjament posibil cu britanicii, dar nu putem accepta că Brexitul va sfârși prin a afecta întreaga Uniune", a declarat Le Drian, într-o conferință anuală despre UE susţinută în capitala toscană, conform La Libre Belgique citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu este vorba de adoptarea unei atitudini punitive față de Regatul Unit, a cărui dezertare o regretăm foarte mult, dar este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că plecarea voluntară a Regatului Unit nu va slăbi capacitatea decizională a Uniunii Europene până când Brexitul va fi definitiv", a adăugat Le Drian.

Potrivit ministrului francez, "poporul britanic descoperă în spatele Brexitului minciuni, promisiuni false, nesiguranță și frică pentru ziua de mâine, iar Marea Britanie trebuie să-şi asume alegeri dureroase".

"Așa cum trebuie să învățăm de la Brexit, trebuie să ținem seama și de creșterea populismului în Europa pentru ceea ce este simptomul unui rău profund, disconfortul distanței dintre instituții și cetățeni, dar și de răul provocat de o globalizare care ne loveşte în plin popoarele, adâncind inegalitățile în societățile noastre", a afirmat Jean-Yves Le Drian.

"Amenințările terorismului, spectrul războiului comercial, începutul catastrofei climatice, preocupările legate de evoluția lumii digitale sunt tot atâtea motive de îngrijorare. Dar a susține replierea și respingerea celuilalt nu reprezintă o modalitate de a găsi soluții la aceste provocări. Din contră, înseamnă a ne priva deinstrumentele de care avem cea mai mare nevoie", a conchis ministrul francez.