Sultanul Brunei-ului, Hassanal Bolkiah, a extins duminică un moratoriu asupra pedepsei cu moartea în viitoarea legislație care interzice relațiile între persoane de același sex, încercând să atenueze reacțiile globale coordonate de celebrități precum George Clooney și Elton John, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Brunei-ul și-a apărat în mod consecvent dreptul de a pune în aplicare legile, ale căror elemente au fost adoptate pentru prima dată în 2014 și care au fost puse în aplicare treptat de atunci.

Cu toate acestea, într-un răspuns rar la criticile adresate statului bogat în petrol, sultanul a declarat că pedeapsa cu moartea nu vafi impusă în implementarea Codului Penal Syariah (SPCO).

"Sunt conștient de faptul că există multe întrebări și percepții greșite cu privire la punerea în aplicare a SPCO. Cu toate acestea, considerăm că, odată ce acestea au fost eliminate, meritul legii vafievident", a afirmat sultanul într-un discurs înaintea începutul lunii sfinte islamice a Ramadanului.

Implementarea legii, condamnată de Organizația Națiunilor Unite, a determinat celebrități și grupuri de activiști să declanșeze un boicot al hotelurilor deținute de sultan, inclusiv Dorchester dinLondra și Hotelul Beverley Hills din Los Angeles.

Maimulte companii multinaționale au dat de atunci o interdicție personalului asupra utilizării hotelurilor sultanului, în timp ce unele companii de turism au oprit promovarea Brunei-ului că destinație turistică.