Vineri, la prima oră a dimineţii, deşi nu figura pe agenda publică a vreunuia dintre cei prezenţi, s-au aflat în sala de ședințe a Statului Major Interarme al Statelor Unite, cel mai sigur loc din Pentagon, ministrul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, de Externe, Mike Pompeo, și consilierul pentru Securitatea națională al Casei Albe, John Bolton. Întrebat despre motivul întâlnirii, un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus că "au fost discutate opțiunile de intervenție militară în Venezuela", relatează ABC citat de Rador.

Foto:

Aceasta este prima întâlnire la nivel ministerial, cu prezența unora dintre cei mai înalți comandanți militari din țară, pentru a vorbi clar despre o intervenție cu care Donald Trump ameninţă de luni de zile. Bolton, consilierul său pentru Securitatea națională, a devenit principalul apărător al necesității de a mobiliza trupele, deoareceMaduro se află încă la putere după trei luni de presiune diplomatică, sancțiuni economice și chiar un embargo asupra petrolului venezuelean.

Pompeo, șeful diplomației americane, se va întâlni, luni, față în față, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, profitând de asistența acordată ambilor de Consiliului Arctic din Finlanda. Marțea trecută, Pompeo a acuzat Rusia că a împiedicat planul lui Nicolás Maduro de a fugi în Cuba. În martie, Kremlinul a trimis două avioanemilitare și 100 de soldați în țara din Caraibe.

Consiliul Permanent al Organizației Statelor Americane a organizat joi o reuniune extraordinară pentru a analiza interferența Cubei și Rusiei în criza venezueleană. Principalii aliați ai adversarilor regimului Maduro - SUA, Columbia, Brazilia, Argentina și Chile - au început să lucreze la o declarație comună condamnând ceea ce ambasadorul american la această instituție, Carlos Trujillo, a descris ca fiind "intervenția militară deja existentă a cubanezilor și rușilor în Venezuela".

Dacă OEA va aproba o rezoluție care condamnă interferența militară străină a Cubei și a Rusiei în Venezuela, aceasta îi poate încredința Statelor Unite misiunea de a explora modalități de a proteja civilii de excesele regimului Maduro, chiar și cu mobilizarea personalului militar.