Preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, va ridica la apropiatul summit european informal problema acţiunilor provocatoare ale Turciei în cadrul Zonei Economice Exclusive a Ciprului, după ce Turcia a încercat să efectueze foraje în largul coastei oraşului Pafos, scrie To Thema Online citat de Rador.

Nicos Anastasiades, presedintele CipruluiFoto: Wikipedia

Potrivit unor surse diplomatice, Nicosia îşi concentrează eforturile pentru contracararea acţiunilor turceşti în cadrul ariei de acţiune a Uniunii Europene. Planificarea unei asemenea evoluţii a început cu ceva timp în urmă, iar obiectivul este crearea unui cost pentru Ankara.

După cum informează agenţia cipriotă de ştiri KYPE, continuarea acestor eforturi este aşteptată la Summitul Informal de la Sibiu, România, în data de 9 mai, când preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, va discuta în detaliu problema cu partenerii europeni.

Pe de altă parte, acţiunile Turciei nu au apărut din senin, iar Nicosia a făcut pregătirile necesare pentru a contracara o asemenea evoluţie, după cum o arată şi reacţiile imediate ale UE, care a transmis imediat sâmbătă un comunicat, exprimând solidaritatea totală faţă de Cipru. Imediată a fost şi reacţia altor state, precum Grecia, Rusia şi Egipt.

Autorităţile competente sunt informate din momentul în care nava de foraj "Fatih" şi-a început cursa pe direcţia regiunii maritime de la vest de Pafos, la miezul nopţii de joi. În paralel, Nicosia menţine deschise canalele de comunicare cu cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, cu ţările UE, dar şi cu ţările vecine. Ministrul de externe se află în contact cu omologii săi, iar marţi se va deplasa la Paris pentru discuţii.

Ministerul de Externe cipriot este absolut mobilizat şi a luat o serie de măsuri la nivel juridic, diplomatic şi politic, multe din aceste măsuri fiind activate încă de la sfârşitul anului 2017.

Aceleaşi surse diplomatice înregistrează satisfacţia Nicosiei cu privire la recenta discutare a problemei în Consiliul de Securitate, unde poziţia Ciprului a fost abordată cu înţelegere şi a fost exprimată îngrijorarea cu privire la posibilele consecinţe negative ale acţiunilor Turciei asupra eforturilor de reîncepere a discuţiilor cu privire la reunificarea Ciprului.

După emiterea navtex-ului turcesc ilegal cu privire la efectuarea de foraje până la data de 3 septembrie, nava "Fatih" însoţită de trei nave auxiliare a fost stabilizată într-un punct aflat la circa 40 de mile maritime la est de Akamas şi la 83 de mile maritime de ţărmurile turceşti. Zona se înscrie în Zona Economică Exclusivă şi în platoul continental al Republicii Cipru.