Comandantul forțelor libiene de est, Khalifa Haftar, și-a îndemnat trupele din Tripoli să atace în forță, deoarece luna sfântă musulmană a Ramadanului, care începe luni în Libia, este o lună de război sfânt, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Îndemnurilesale au venit la doar câteva ore după ce Organizația Națiunilor Unite a cerut un armistițiu umanitar de o săptămână, după o lună de lupte pentru capitală, care au forțat 50.000 de persoane săse refugieze.

Armata Naționala Libiană (LNA) a lui Haftar, care este aliata unui guvern paralel dinest, nu a reușit să penetreze apărarea sudică a capitalei Tripoli, care este deținută de guvernul recunoscut pe plan internațional.

Pe o înregistrare audio publicată de purtătorul de cuvânt al forțelor sale, Haftar a declarat că Ramadanul nu a fost un motiv pentru a opri bătăliile anterioare când a capturat orașele dinest, Benghazi și Derna, în timp ce iși extindea puterea iar țara se prăbușea în haos după răsturnarea lui Muammar Gaddafi în 2011.

"Ofițeri și soldați din forțele noastre armate și din forțele auxiliare, vă salut în aceste zile glorioase și vă îndemn cu puterea și cu hotărârea voastrăsă-l învățati pe inamic o lecție maimare decât cele anterioare, așa cum facem mereu, până când îl smulgem din țara noastră iubită ", a spus Haftar.

Într-o declarație anterioară, Misiunea ONU din Libia (UNSMIL) a făcut apel la un armistițiu care începe luni dimineața la ora locală 04.00 pentru a coincide cu începutul Ramadanului.

"UNSMIL solicită tuturor părților să furnizeze ajutor umanitar celor care au nevoie și să asigure libertatea de circulație a civililor în timpul acestui armistițiu", searată într-o declarație.

Focuri de artilerie au putut fi auzite duminică de la periferia sudică a capitalei, unde LNA încearcăsă penetreze liniile de apărare ale forțelor din Tripoli.

LNA, comandată de Haftar, fost general al lui Gaddafi, a ocupat sudul țării, slab populat dar bogat în petrol, la începutul acestui an, înainte de a porni lunatrecută spre Tripoli.

Conflictul reînnoit amenință să întrerupă aprovizionarea cu petrol, să stimuleze migrația pesteMarea Mediterană, spre Europa, și să schimbe planurile ONU pentru alegerile care ar urma să pună capăt rivalităților dintre administrațiile paralele dinest și vest.