Agenția de stat turcă Anadolu a relatat, duminică, că autoritățile au stabilit legături între o „organizație teroristă” și responsabili ai birourilor de vot care au participat la scrutinul municipal din Istanbul, câștigat de opoziție, transmite AFP.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

Alegerile municipale desfășurate pe 31 martie în Turcia s-au soldat cu o spectaculoasă înfrângere electorală pentru președintele Recep Tayyip Erdogan, al cărui partid, AKP (islamo-conservator), a pierdut Ankara și Istanbul.

Însă, refuzând să recunoască înfrângerea la Istanbul, AKP și-a intensificat eforturile pentru a obține invalidarea scrutinului, depunând recursuri și sesizând justiția, care a deschis mai multe anchete în această săptămână și a interogat peste 100 de responsabili ai birourilor de vot și asistenți.

Potrivit Anadolu, anchetatorii turci au stabilit că 43 dintre ei au avut contacte cu rețeaua predicatorului Fethullah Gülen, inamic declarat al regimului de la Ankara, pe care îl acuză că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Gülen, care locuiește în Statele Unite, neagă orice legătură cu puciul eșuat și afirmă că el conduce o rețea pașnică de școli și ONG-uri. Însă guvernul turc califică mișcarea sa drept „organizație teroristă”.

Potrivit Anadolu, 41 dintre „suspecți” au avut în trecut un cont la Bank Asya, o bancă având legături cu mișcarea predicatorului Gülen și care și-a pierdut licența după tentativa de puci. Ceilalți doi sunt acuzați că au folosit o aplicație de mesagerie criptată populară printre "guleniști", conform agenției de presă.

Publicarea acestui articol survine în contextul în care Înaltul Comitet Electoral (YSK) urmează să se reunească începând de luni pentru a se pronunța asupra unui recurs al partidului lui Erdogan prin care se cere anularea scrutinului municipal din Istanbul.

Sâmbătă, Erdogan a cerut YSK să organizeze un nou scrutin, denunțând „nereguli și abuzuri”.

Candidatul opoziției ieșit învingător la Istanbul, Ekrem Imamoglu, a calificat duminică drept „ridicole” acuzațiile de nereguli ale AKP.

„Ce comedie! (...) Aceste alegeri s-au încheiat. Rezultatul este clar. YSK va lua decizia cea bună, pentru democrație și pentru țară”, a declarat Imamoglu în timpul unei întâlniri cu susținătorii săi.