Alegătorii din Macedonia de Nord se întorc duminică la urne pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în contextul în care rata de participare la primul tur din 21 aprilie - chiar sub pragul minim de 40% pentru validarea scrutinului - pare să indice un eşec al politicienilor de a-i mobiliza pe cei 1,8 milioane de alegători, relatează AFP şi dpa, citate de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezultatul strâns din primul tur - 42,85% pentru candidatul stângii aflate la putere, Stevo Pendarovski (56 de ani) şi 42,24% pentru candidata dreptei naţionaliste, Gordana Siljanovska-Davkova (63 ani) - ilustrează divizarea societăţii între prooccidentali şi naţionalişti.

Cei doi s-au plasat pe poziţii diferite în legătură cu recenta decizie a puterii de a redenumi ţara Macedonia de Nord, pentru a pune capăt vechiului conflict cu Grecia legat de numele micii foste republici iugoslave.

Duminică, va trebui din nou ca pragul de 40% de ieşire la vot să fie depăşit pentru a evita ca ţara - una din cele mai sărace din Europa - să intre din nou într-o perioadă de incertitudine politică.

Premierul Zoran Zaev, care şi-a exprimat totuşi încrederea că "alegerile vor fi un succes", a indicat că în caz contrar are în vedere convocarea de alegeri legislative anticipate.