Uniunea Europeană are nevoie de un nou tratat comunitar, care să eficientizeze procesul decizional şi să prevadă sancţiuni dure pentru ţările care încalcă normele statului de drept şi principiile democratice, propune cancelarul Austriei, Sebastian Kurz.

Sebastian KurzFoto: Agerpres/EPA

În contextul campaniei electorale premergătoare scrutinului europarlamentar, Sebastian Kurz, cancelarul Austriei şi liderul formaţiunii de centru-dreapta Partidul Popular Austriac (ÖVP), propune, într-un interviu acordat publicaţiei Die Presse, "reformarea Uniunii Europene". Liderul de la Viena pledează pentru actualizarea Tratatului Lisabona, intrat în vigoare în anul 2009, argumentând că s-a modificat contextul politic, scrie Mediafax.

"De la intrarea în vigoare a Tratatului Lisabona, în Europa s-au schimbat multe lucruri. Am avut o criză a datoriilor suverane, o criză a monedei euro, o criză a migraţiei, o criză climatică, iar acum avem haosul generat de Brexit. Este nevoie de un nou tratat UE, dat fiind că actualul tratat nu mai este actual", declară Kurz.

Cancelarul Austriei vrea eficientizarea instituţiilor comunitare şi înăsprirea sancţiunilor pentru ţările UE care nu respectă reglementările europene.

"Este necesar un nou acord, care să prevadă sancţiuni clare împotriva statelor membre, să prevadă obligaţii, să prevadă sancţiuni pentru ţările care nu înregistrează imigranţi sau primesc imigranţi aflaţi în ilegalitate, să existe consecinţe dure pentru încălcarea normelor statului de drept sau a principiilor democraţiei liberale", afirmă Sebastian Kurz.

"Obiectivul nostru este să îmbunătăţim Uniunea Europeană, nu să o distrugem sau să ne jucăm cu fantezii privind ieşirea din UE", a insistat Sebastian Kurz.