Maha Vajiralongkorn a fost încoronat, sâmbătă dimineaţă, la vârstă de 66 de ani, rege al Thailandei în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Marele Palat din Bangkok şi transmise de televiziunile thailandeze, informează AFP, preluată de Agerpres.

Regele Thailandei la incoronareFoto: Captura YouTube

La ora locală 12:09 (05:09 GMT), suveranul şi-a aşezat singur pe cap "Marea Coroană a Victoriei", care cântăreşte mai mult de 7 kilograme şi este făcută din aur şi bătută cu pietre preţioase.

Evenimentul a avut loc cu o zi înainte de aniversarea încoronării tatălui său, Bhumibol Adulyadej, la 5 mai 1950. Regele Bhumibol a murit în 2016, însă încoronarea fiului său a fost amânată până azi pentru a respecta perioada de doliu cuvenită fostului suveran.

Monarh cu o fire imprevizibilă, Maha Vajiralongkorn a devenit un simbol al stabilităţii într-o ţară care rămâne divizată după alegerile din martie.

Ceremonia de încoronare a împletit ritualuri budiste şi brahmanice moştenite din India şi a început cu exact două ore mai devreme decât era prevăzut, după un orar stabilit de astrologii regali. Regii thailandezi sunt consideraţi reîncarnări ale zeului hindus Vişnu.

Vajiralongkorn a fost supus unei băi "purificatoare", fiind stropit cu apă sfinţită colectată din cinci râuri şi patru lacuri din Thailanda, într-un gest menit să-i confere suveranitate, pe un fundal muzical asigurat de tobe, trompete şi muzică tradiţională thailandeză. Apoi, suveranul, aşezat pe tron, a fost "uns" cu apă colectată din peste 100 de izvoare din întreaga ţară, din opt direcţii cardinale, înainte de a i se înmâna umbrela albă cu nouă straturi, cel mai important simbol al regalităţii thailandeze.

După ce a fost purificat, regele a primit de la demnitarii care au îngenunchiat în faţa sa şi celelalte obiecte care îi simbolizează puterea: o sabie bătută cu pietre preţioase, un sceptru din lemn poleit cu aur, un evantai, un bici împletit din păr de elefant şi papuci brodaţi cu fir de aur.

Cu această ocazie, el a rostit primele cuvinte în calitate de suveran, prin care a dorit să transmită că va domni cu dreptate pentru fericirea oamenilor.

Apoi, regele Maha Vajiralongkorn şi-a învestit în funcţii soţia, regina Suthida, 40 de ani, o fostă stewardesă devenită comandant adjunct al gărzii sale personale cu rang de general, cu care s-a căsătorit la 1 mai. Regele a mai fost căsătorit şi a divorţat de trei ori.