Șase dintre cele mai mari bugete ale apărării din Europa sunt controlate de femei, după numirea, la 1 mai, a lui Penny Mordaunt în funcția de secretar al apărării în Marea Britanie, care gestionează anual 47 de miliarde de dolari, notează Mediafax.

Penny MordauntFoto: Flickr/ DFID - UK Department for International Development

Franța are cel mai mare buget al apărării, de 59 de miliarde de dolari în 2018, controlat de Florence Parly, iar topul este completat de Germania (46,2 mld. dolari), Italia (26,1 mld. dolari), Spania (17 mld. dolari) și Olanda (10,5 mld. dolari), toate statele având miniștri ai apărării femei.

În top 10 al cheltuielilor militare se mai află Norvegia, Suedia, Grecia și, pe ultimul loc, Elveția (4,7 mld. dolari) unde ministru al apărării este tot o femeie.

În timp, multe femei au fost responsabile cu apărarea; de exemplu, Norvegia a avut o serie de miniștri de apărare de sex feminin în 1999-2017, iar Spania a avut trei, prima fiind Carme Chacón, care a preluat funcția în timp ce era însărcinată, în 2008.

SUA, care are un buget de apărare de aproximativ 600 miliarde dolari, și China, cu cheltuielile anuale de 250 miliarde de dolari, nu au numit niciodată o femeie care să conducă departamentul apărării.