Coreea de Nord a lansat sâmbătă câteva rachete cu rază scurtă de acțiune de pe coasta de est, a anunțat armata Sudului, în condițiile în care se intensifică presiunea asupra Washingtonului după un summit nuclear care a eșuat, relatează Reuters. Este prima lansare de rachete a Phenianului de după noiembrie 2017.

Lansarea rachetei Pukguksong 2Foto: rodong.rep.kp

Nordul a tras o rachetă neidentificată cu rază scurtă de acțiune din orașul Wonsan, în jurul orei 9:00 (00:00 GMT), a afirmat într-o declarație Statul Major al Coreei de Sud, anunțând că efectuează o analiză comună cu Statele Unite.

Câteva rachete au zburat între 70 km și 200 km (44-124 mile), a informat mai târziu Statul Major.

Este prima acțiune de acest fel de când nordul a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) din noiembrie 2017, înainte de a declara finalizarea construcției forței sale nucleare și de a extinde o ramură de măslin către sud și către Statele Unite.

Liderul său, Kim Jong Un, a promis să nu mai testeze armele nucleare sau ICBM-urile, însă Nordul a efectuat alte teste de armament de atunci.

Lansarea rachetelor, ce vine după testarea de către nord-coreeni a ceea ce au numit drept un sistem tactic de arme, a adăugat presiunii pe care au exercitat-o asupra Washingtonului în discuțiile privind încheierea programului nuclear al nordului.

"Este clar că Coreea de Nord este supărată pe ceea ce pare a fi o lipsă de flexibilitate în poziția administrației Trump privind ameliorarea sancțiunilor, mentinând o politică de "presiune maximă", a declarat Harry Kazianis la Centrul pentru Interes Național, un think-tank.

Kim a avut două întâlniri la nivel înalt cu președintele american Donald Trump, a doua în februarie în Vietnam, dar cei doi nu au reușit să facă progrese în ceea ce privește încetarea programului nuclear din nord, din cauza dezacordurilor privind dezmembrarea armelor și reducerea sancțiunilor.