Președintele brazilian Jair Bolsonaro a renunțat la o călătorie la jumătatea lunii mai la New York, unde urma să primească un premiu onorific, în urma unor presiuni intense, a declarat purtătorul sau de cuvânt citat de AFP.

Jair BolsonaroFoto: Agerpres/EPA

"Președintele Bolsonaro a decis să anuleze această călătorie", a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat, denunțând "ideologizarea" evenimentului și presiunea exercitată asupra organizatorilor acestuia.

Primarul din New York, Bill de Blasio, l-a descris pe Bolsonaro drept "o ființă umană foarte periculoasă".

Cina de gală în cadrul căreia i s-ar fi acordat lui Bolsonaro premiul "Personalitatea Anului 2019", organizată de Camera de Comerț Braziliano-Americană pe 14 mai, a fost inițial programată să se desfășoare la Muzeul de istorie naturală din New York înainte ca instituția culturală, sub presiunea opiniei publice, să renunțe la mijlocul lunii aprilie săîi fie gazdă.

Cina, ale cărei bilete s-au vândut în ciudaprețului de 30.000 de dolari, a fost mutată la Hotelul Marriott Marquis din Times Square. Dar demonstranții s-au adunat în fiecare seară în fața clădirii pentru a cere anularea evenimentului.

O petiție lansată de senatorul democrat Brad Hoylman dinstatul New York pentru a obține de la hotel să refuze găzduirea ceremoniei a adunat vineri peste 53.000 de semnături. "Prin găzduirea acestui eveniment, Marriott îi oferă lui Bolsonaro o platformă care îi răsplătește comportamentul scandalos", seexplicăîn petiție, citând declarațiile homofobe, rasiste și misogine ale președintelui brazilian.

Maimulte companii au renunțat la sponsorizarea evenimentului, inclusiv compania aeriană americană Delta, cotidianul britanic Financial Times și firma de consultanță Bain & Company.