Secretarul american al Apărării, Patrick Shanahan, a avertizat vineri că Statele Unite se pregătesc de o retragere a Turciei din programul de producție al aeronavei invizibile F-35 în cazul în care Ankara nu va renunța la achiziționarea de sisteme rusești de apărare anti-rachetă S-400, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Poziția noastră nu s-a schimbat“, a declarat Patrick Shanahan pentru jurnaliști, menționând că dacă Ankara activează sistemele rusești, Statele Unite nu vor mailivra avioanele de luptă, care ar fi trebuit să ajungăînaceastăvara.

Dar companiile turcești au fost implicate în fabricarea modelului F-35 încă de la lansarea programului, în special a pieselor pentru echipamentul de aterizare și a lamelor de rotor din titan. O ieșire din program a Ankarei ar însemna că aceste piese vor fi fabricate de alte companii.

„În cazul în care Turcia consideră că S-400 este o decizie pe care vrea să o ia, atunci trebuie să mutăm producția în afara Turciei“, a declarat Shanahan, dezvăluind că s-a întâlnit săptămâna trecută cu oficiali ai grupurilor aerospațiale Lockheed Martin și United Technologies pentru a discuta posibilele opțiuni.

Washington-ul a cerut Turciei să aleagă între sistemul de apărare rus și avioanele de luptă F-35, pe care Turcia dorește de asemenea să le achiziționeze în 100 de exemplare. Două avioane au fost livrate în iunie 2018, dar au rămas în Statele Unite, oficial pentru instruirea piloților turci.

Pentagonul nu a stabilit o dată pentru sosirea în Turcia a avioanelor F-35 și a suspendat laînceputul lui aprilie livrările de echipamente la sol, legate de utilizarea acestui aparat conceput pentru a comunica în timp real cu sistemele militare ale NATO, între care cele de apărare antirachetă.

Statele Unite sunt preocupate de faptul că tehnologia bateriilor S-400 vafi utilizată pentru a colecta date tehnologice privind aeronavele militare ale NATO, încare Ankara este membră, și că Rusia le-ar putea astfel accesa.