Fostul lider secesionist catalan Carles Puigdemont a făcut apel joi împotriva interdicţiei care i-a fost impusă de a candida la alegerile europene din 26 mai, a anunţat partidul său ''Împreună pentru Catalonia'', informează AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit deputatului regional Josep Costa, partidul a depus un recurs la mai multe instanţe judiciare din Spania împotriva acestei decizii, afirmând că ea "împiedică într-un mod ilegal şi arbitrar candidaţii să se prezinte liber la alegeri".

Interdicţia a fost anunţată luni de autoritatea electorală spaniolă şi a fost imediat calificată de Carles Puigdemont ca fiind "o lovitură dată democraţiei".

Această decizie îi interzice lui Puigdemont şi altor doi secesionişti catalani aflaţi în exil, Toni Comin şi Clara Ponsati, să participe la alegerile europarlamentare, pentru că, fugind în străinătate de urmăririle judiciare angajate împotriva lor în Spania, ei nu mai pot fi consideraţi rezidenţi ai acestei ţări.

Recursul depus împotriva acestei interdicţii, pe care AFP l-a putut consulta, vizează ridicarea interdicţiei prin modalitatea suspendării, aşteptând ca toate acţiunile posibile în apel împotriva acestei decizii să fie epuizate.