Balena beluga ce ar fi fost antrenată pentru misiuni de spionaj de către Rusia pare să fi dezertat în Norvegia, refuzând să se îndepărteze mai mult de câțiva kilometri de micul port nordic în care a fost descoperită luni, ea distrându-i pe localnici cu diferite giumbușlucuri, scrie Guardian.

Beluga spionFoto: Captura BBC

”Se simte atât de bine în preajma oamenilor că atunci când îl chemi vine imediat la tine”, a povestit Linn Sæther, din localitatea Tufjord de pe insula arctică Rolvsøya, pentru televiziunea publică NRK, televiziune ca a demarat un sondaj pentru găsirea unui nume pentru balena fugară.

Sæther a spus că localnicii au putut să mângâie balena care a fost descoperită pe mare de pescari, duminică, purtând un ham ce avea un suport, probabil pentru o cameră de filmat sau o armă. Pe ham scria ”echipament Sankt Petersburg”.

Beluga face răsuciri și salturi și aduce bucuroasă cercurile de plastic ce sunt aruncate în apă, venind la ponton cu gura deschisă, ca și când ar aștepta un pește drept răsplată, a povestit localnica. ”Este evident obișnuită să i se dea sarcini de făcut. Reacționează când o strigi sau când bați cu palmele în apă. se vede că a fost antrenată să aducă înapoi orice arunci în apă”, a adăugat Linn Sæther.

Principalul scenariu este acela că balena a evadat dintr-o unitate militară rusă. Audun Rikardsen, de la Universitatea Arctică din Tromsø a declarat că marina rusă din Murmansk, sediul flotei nordice a Moscovei, ar putea fi implicată.