Președintele Trump a anunțat joi o nouă acțiune a administrației sale, ce are ca scop protecția lucrătorilor din domeniul sănătății care susțin că proceduri precum întreruperea de sarcină încalcă libertatea lor de conștiință sau pe cea religioasă, relatează AP News.

avortFoto: Hotnews

Trump a ales Ziua Națională de Rugăciune pentru a anunța noile reglementări.

"Chiar azi am finalizat formularea unor noi reguli de protecție a conștiinței pentru medici, farmaciști, asistenți, profesori, studenți și organizații caritabile religioase", a declarat Trump în Grădina de Trandafiri a Casei Albe.

Această hotărâre reprezenta o prioritate pentru conservatorii religioși, o parte importantă a electoratului pe care se bazează președintele american, însă unii critici se tem că aceasta va fi folosită ca pretext pentru negarea îngrijirilor medicale în cazul persoanelor LGBT sau a femeilor care solicită întreruperea de sarcină.

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a afirmat că "aceste reguli habotnice sunt imorale, profund discirminatorii și pur și simplu periculoase, oferind undă verde discriminării împotriva americanilor LGBT în serviciile pentru sănătate".

"Fiți siguri că acest lucru înseamnă perminiunea de a discrimina împotriva americanilor care deja sunt victimele discriminării sistemice", a mai adăugat aceasta. Pelosi susține că democrații vor lupta împotriva acestor acțiuni.

San Francisco a dat în judecată imediat administrația Trump, susținând că reglementările pentru apărarea conștiinței vor bloca accesul la serviciile din domeniul sănătății.

Noua reglementare este formulată în peste 400 de pagini și obligă spitalele, universitățile, clinicile și alte instituții care primesc fonduri din programe federale precum Medicare și Medicaid să demonstreze că se supun unor legi federale care protejează conștiința și libertatea religioasă. Multe dintre aceste legi se referă la proceduri medicale precum avortul, sterilizarea și eutanasia asistată. Cea mai gravă penalizare pe care o pot primi instituțiile este pierderea fondurilor de la stat.

Potrivit lui Roger Severino, directorul Departamentului de Sănătate și Servicii Sociale, reglementarea nu presupune introducerea unei legi noi, ci are rolul de a asigura respectarea legilor legate de dreptul religios și al libertății de conștiință care există deja.