Conservatorii ar putea SCĂPA de "bătaia" pe care ar primi-o la alegerile locale având în vedere că Partidul Brexit al lui Farage nu figurează pe buletinele de vot, astfel încât susţinătorii "ieşirii" nu prea au de ales, spun experţii, citați de Daily Mail.

Nigel FarageFoto: Hotnews

•Sir John Curtice spune că alegerile locale s-ar putea dovedi o uşurare pentru conservatori

•El afirmă că absenţa Partidului Brexit al lui Farage le-ar putea da speranţe conservatorilor

•Un expert susţine că absenţa candidaţilor Ukip (Partidul Independenţei Regatului Unit) ar putea fi în avantajul Theresei May

Miercuri, un expert a estimat că Partidul Conservator ar putea scăpa de "bătaia" pe care ar primi-o la alegerile locale de azi din cauză că susţinătorii "ieşirii" nu au nicio opţiune la dispoziţie. Sir John Curtice a spus că seara de azi se va dovedi un dezastru pentru Theresa May numai în cazul în care conservatorii ar sta acasă. El a afirmat că absenţa Partidului Brexit al lui Nigel Farage şi lipsa candidaţilor Ukip ar fi o "uşurare" pentru premier.

Conservatorii ar putea pierde până la 800 de locuri, rezultatul dovedindu-se cel mai slab obţinut de ei în ultimii 20 de ani. Pierderile ar putea fi neobişnuit de mari cu atât mai mult cu cât, ultima oară, în 2015, ei s-au descurcat bine, asigurându-şi o majoritate la alegerile generale.

Sir John, care este profesor la Universitatea din Strathclyde, a declarat: "Trebuie să ţinem cont că Partidul Brexit nu figurează pe buletinele de vot de mâine, iar Ukip luptă pentru circa un loc din şase.

"Aşadar, la drept vorbind, acei susţinători ai "ieşirii" care nu sunt mulţumiţi de politicile conservatorilor pe tema Brexitului nu au la dispoziţie decât două opţiuni: fie să nu se prezinte la vot, fie să-i mai voteze totuşi pe conservatori, pentru că eu mă îndoiesc că ar alege să voteze pentru laburişti sau pentru liberal-democraţi. În consecinţă, probabil că, pentru conservatori, rezultatele nu vor fi chiar atât de proaste după cum ar lăsa impresia sondajele de opinie.

În consilii există 8.374 de locuri în Anglia şi 460 în Irlanda de Nord. Conservatorii deţin 4.628 de locuri şi candidează pentru 95% din locurile existente.

Prin contrast, Ukip, care a fost marcat de un val de plecări spre Partidul Brexit şi de controversele legate de relaţiile sale cu Tommy Robinson, co-fondatorul Ligii Engleze de Apărare (EDL), candidează doar pentru 16% din locuri. Partidul dlui Farage candidează numai la alegerile europene programate în cursul acestei luni.

Potrivit unei prognoze formulate de Rob Hayward, expert în performanţele electorale ale conservatorilor, partidul ar fi pe cale să piardă peste 800 de locuri în consiliile locale, dar unii membri importanţi se tem chiar că pierderile se vor ridica la peste 1000 de locuri.

O înfrângere grea i-ar putea face pe mulţi să îi ceară din nou Theresei May să stabilească data la care se va retrage. Lordul Hayward, un fost parlamenar conservator, spun că conservatorii sunt pe cale să sufere cea mai grea înfrângere începând din 1995, când Tony Blair a zdrobit guvernul divizat al lui John Major.

"Aceste alegeri vor rămâne oricum dificile din cauză că locurile pentru care luptă acum conservatorii au fost câştigate în 2015, când noaptea alegerilor s-a dovedit foarte bună pentru ei. Dar, fără îndoială, rezultatele de-acum vor fi proaste, dată fiind situaţia actuală. Oamenii nu ştiu cine va fi noul lider al partidului, iar susţinătorii Brexitului sunt nemulţumiţi de politica partidului pe această temă. Nemulţumirea s-a văzut atunci când premierul a convenit să amâne Brexitul. Lucrurile s-au mai calmat din cauză că, în ultimele două săptămâni, s-a discutat mai puţin despre Brexit. Dar în cel mai bun caz, conservatorii ar putea rămâne totuşi la suprafaţă".

Dacă rezultatele vor fi atât de proaste după cum arată previziunile, ele vor fi cele mai slabe avute vreodată de un partid începând din 2005, când Tony Blair a pierdut peste 1100 de locuri din cauza reacţiei sale la războiul din Irak. În 1995, conservatorii au pierdut 2000 de locuri.

Profesorul Curtice a subliniat că multe dintre locurile disputate sunt în comitatele recunoscute ca fiind "ale conservatorilor". La alegeri sunt înscrise şase "zone" noi: Bournemouth, Christchurch&Poole, Dorset, East Suffolk, West Suffolk şi Somerset West&Taunton. (traducere Rador)