Cea mai mare organizație de evrei din Germania și-a exprimat îngrijorarea joi în urma unor fotografii care care înfățișează neonaziști fluturând steaguri în estul Germaniei cadrul unui marș de 1 Mai, manifestație nestingherită de polițiști, relatează AP News.

neonazistiFoto: Captura video

Imaginile marșului de miercuri au generat indignarea în Germania, iar organizația a cerut autorităților statului Saxonia, unde mișcarea de extremă-dreapta este puternică, să intervină.

”Imaginile neonaziștilor mărșăluind sunt tulburătoare și înfricoșătoare”, a spus Josef Schuster, șeful Consiliului Evreiesc Central din Germania.

Notând că marșul a avut loc în ajunul Yom HaShoah, ziua în care evreii comemorează Holocaustul, Schuster a adăugat că ”extremiștii de dreapta mărșăluiesc în Saxonia într-un mod care aduce aminte de cel mai negru capitol din istoria Germaniei”.

Poliția din Saxonia a spus că sute de persoane au participat la marș, iar contramanifestanții au fost ținuți departe.

Poliția a mai spus că investighează nouă persoane pentru că și-au acoperit ilegal fața în timpul evenimentului, iar o alta pentru că a insultat un ofițer, dar a notat că ziua a fost un succes din perspectiva sa, pentru că nu a fost un eveniment violent.

Consiliul Evreiesc a spus că autoritățile ar fi trebui să prevină desfășurarea evenimentului.