O deputată britanică și-a pierdut locul în Camera Comunelor, în urma unei petiții pentru demiterea sa, o premieră care a determinat partidul laburist să propună joi un nou scrutin, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fiona Onasanya a fost condamnată în ianuarie pentru obstrucționarea justiției, după ce a pretins că altcineva se afla la volanul mașinii sale, surprinsă circulând peste viteza legală în iulie 2018.

Partidul Laburist din care făcea parte a exclus-o din rândurile sale, dar avocata de 35 de ani intenționa să rămână mai departe deputat, ca independent. Alegătorii din circumscripția sa din Peterborough, în estul Angliei, au decis altfel: aproape 28% dintre ei au semnat o petiție care cerea demiterea sa, depășind pragul de 10% dintre alegătorii înscriși necesar pentru demiterea unui ales.

Fiona Onasanya devine astfel primul deputat destituit prin intermediul acestei proceduri care a fost introdusă în 2015 de fostul premier conservator David Cameron.

Acest proces se aplică în cazul deputaților declarați vinovați pentru o infracțiune și condamnați la o pedeapsă de închisoare, suspendați de Camera Comunelor pentru cel puțin zece zile sau declarați vinovați de fals în declarațiile de cheltuieli.

În urma acestei demiteri, un scrutin anticipat va fi organizat în circumscripția sa. Laburiștii, principalul partid de opoziție în Marea Britanie, a propus ca dată a scrutinului 6 iunie. Alegerile se anunță foarte disputate.

În 2017, Onasanya a câștigat alegerile cu o majoritate de doar 607 voturi, iar conservatorii vor acum să recupereze fotoliul de deputat.

Nou crea, partidul Brexit al lui Nigel Farage, unul dintre principalii militanți ai "Leave" în campanie pentru referendumul din 2016, speră la rândul lui să câștige primul post de deputat în Camera Comunelor, pe baza puternicului sentiment anti-UE din Peterborough. Orașul a votat în proporție de 61% pentru părăsirea UE.