Un nou studiu arată că populația austriacă nu posedă cunoștințele de bază legate de genocidul provocat de naziști, deși lagărul de concentrare Mauthausen se afla chiar în afara orașului Linz, iar câteva din figurile cheie ale Holocaustului au fost de origine austriacă, scrie AP News.

Monument dedicat HolocaustuluiFoto: youtube.com

Studiul a fost publicat joi de către Conferinţa Revendicărilor Materiale a Evreilor Împotriva Germaniei (Conference on Jewish Material Claims Against Germany) și dezvăluie faptul că 56% dintre cei întrebați nu știau că 6 milioane de evrei au fost uciși în Holocaust. 36% credeau că au existat în jur de 2 milioane de victime sau mai puțin, o rată care în cazul indivizilor cu vârste între 18 și 34 de ani crește la 42%.

Greg Schneider, CEO al Claims Conference, a declarat că rezultatele "indică o lipsă îngrijorătoare a cunoaștințelor despre Holocaust". Noile date apar într-o perioadă de îngrijorare legată de creșterea influenței în zona de extremă dreaptă, a Partidului Libertății din Austria. Deși partidul s-a distanțat oficial de trecutul său nazist, discursul membrilor de partid continuă să aducă aminte de retorica nazistă.

Cetățenii austrieci au fost întrebați și în legătură cu Partidul Libertății. 43% îl privesc favorabil, iar 36% au afirmat că dă dovadă de patriotism. În timp ce 79% au știut că Hitler a fost austriac, doar 14% au recunoscut numele lui Adolf Eichmann, o figură majoră în istoria genocidului și un individ cu origini austriece.

Schneider a accentuat faptul că 42% dintre cei chestionați nu știau de Mauthausen. Cu toate acestea 82% sunt de părere că lecțiile despre Holocaust trebuie incluse în orele de istorie.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1000 de persoane adulte.