Unui muzeu de artă spaniol i s-a acordat dreptul de a păstra o lucrare de artă luată de soldații naziști de la o femeie evreică, în 1939, relatează BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid a dus o luptă de 14 ani pentru drepturi, în SUA, împotriva familiei lui Lilly Cassirer. Aceasta a fost nevoită să dea pictura de Camille Pissarro la schimb pentru propria libertate, în încercarea de a fugi din Germania, chiar înainte de începerea războiului.

Un judecător din California a decis ca pictura să rămână în posesia muzeului, care a achiziționat-o în 1993. Conform legislației spaniole, dacă un colecționar sau un muzeu nu știe că o lucrare de artă este furată în momentul cumpărării, acesta are dreptul să o păstreze.

Cu toate acestea, judecătorul, John Walter, a criticat statul spaniol pentru nerespectarea Principiilor de la Washington referitoare la arta confiscată de trupele naziste, o înțelegere internațională de a returna operele furate descendenților proprietarilor intițiali. Spania a semnat această înțelegere în 1998.

John Walter a avertizat că, deși Spania are dreptul de a păstra pictura, decizia statului nu este consistentă cu principiile cu care acesta a fost de acord. De asemenea, judecătorul a afirmat că baronul Hans-Heinrich Thyssen-Bornemisza, industriașul german care a cumpărat lucrarea în 1976, ar fi trebuit să fie conștient de "semnalele" care indicau că opera era furată, precum lipsa actelor de proveniență.

Decizia sa poate fi contestată, însă familia Cassirer nu a anunțat încă dacă va face acest lucru.