Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat miercuri că președintele Trump este gata, dacă este necesar, să implice armata americană în Venezuela, unde marți au avut loc ciocniri violente după ce un grup de soldați s-a ridicat împotriva președintelui Nicolas Maduro.

Mike PompeoFoto: Flickr

”O intervenție militară este posibilă. Dacă acest lucru este necesar, Statele Unite îl vor face”, a spus Pompeo, potrivit Mediafax, care citează CNN.

„Am prefera o tranziție pașnică în Venezuela, ca președintele Maduro să demisioneze și să se organizeze noi alegeri”, a mai adăugat el. Secretarul de stat a explicat, însă, că o eventuală decizie de a interveni militar în Venezuela îi aparține exclusiv președintelui Donald Trump.

Declarațiile lui Pompeo vin în contextul în care liderul opoziției venezuelene, Juan Guaido, a făcut miercuri apel la organizarea „celui mai mare protest" din istoria Venezuelei, la o zi după ce a cerut Armatei să ajute la înlăturarea președintelui Nicolas Maduro.

Juan Guaido, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolas Maduro în contextul crizei politice, economice și sociale grave din această țară. În timp ce Guaido a câștigat susținerea Statelor Unite și a majorității statelor occidentale, forțele armate au rămas de partea lui Maduro, care este susținut de Rusia, China și Cuba.