Premierul bulgar, Boiko Borisov, şi cel ungar, Viktor Orbán, trebuie să participe la reuniunea statelor din fosta Iugoslavie de la Berlin, a cerut preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić. Forumul a fost organizat, luni, de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron. Una dintre principalele teme ale reuniunii a fost dialogul dintre Serbia şi Kosovo în vederea normalizării relaţiilor dintre cele două state, potrivit 24Chasa, citat de Rador.

Aleksandar VucicFoto: Agerpres

"Nu am nimic împotriva lui Šarec, dimpotrivă, dar de ce nu i-au invitat pe Boiko Borisov sau pe Viktor Orbán, pe Andrej Plenković sau pe Viorica Dăncilă. Cu toţii vor spune că Kosovo este independent, de asta sunt invitaţi - să spună cât de iresponsabil ar fi să se vorbească ceea ce ar putea primi Serbia", a explicat Vučić. El a adăugat că delegaţiei sârbe îi va fi foarte greu şi o aşteaptă momente "ciudate" din cauza formatului reuniunii şi a alegerii participanţilor.

Întâlnirea de la Berlin este în "format fosta Iugoslavie", nu în "format Balcanii de Vest", așa că Bulgaria nu are nimic de făcut acolo, au declarat surse din guvernul bulgar pentru "24 Ceasa". Presiunile în vederea unui sprijin din partea lui Borisov la reuniunea de la Berlin au început încă de la sfârșitul lunii martie. Atunci, la București, a avut loc întâlnirea așa-numitei cvadrilaterale din Balcani - România, Bulgaria, Grecia și Serbia.

În cadrul discuţiilor, Vucic a cerut sprijin din partea premierilor Boiko Borisov, Alexis Tsipras şi Viorica Dăncilă, povestesc diplomaţii. Premierii Bulgariei, României şi Greciei au acceptat să pună "câte o vorbă bună" pentru Serbia, dar nu şi să se implice în reuniunea de la Berlin. Din această cauza, cei trei au trimis o scrisoare către Merkel şi Macron, în care susţin perspectiva europeană a Belgradului şi a celorlalte state din Balcanii de Vest.

Luni, la dezbaterea de la Berlin au participat, în afară de Vučić, președintele și prim-ministrul provinciei Kosovo, Hashim Thaci și Ramush Haradinaj, precum și premierul albanez Edi Rama, cel croat, Andrej Plenkovic, cel al Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, cel al Sloveniei, Marjan Šarec, președintele Muntenegrului, Milo Djukanovic, precum și președintele Consiliului de Miniștri al Bosniei și Herțegovinei, Denis Zvizdić.

Alexandar Vučić și premierul Ana Brnabić au anunțat că nu au mari așteptări de la întâlnire. Ambii au declarat, în interviuri separate, că Serbia este gata să continue dialogul cu Pristina de îndată ce autoritățile din Kosovo vor renunţa la taxele de 100% introduse. Vučić a declarat că nu este optimist, dar speră că va fi lansat un nou format, al cărui scop este independența totală a Kosovo fără ca Belgradului să i se ofere vreun avantaj.

Presa din Belgrad scrie de câteva zile că, la Berlin, Serbia va primi un ultimatum şi planuri pe care va fi nevoită să le accepte. Preşedintele kosovar se aştepta ca Merkel să încerce să îl convingă pe Vučić să recunoască independenţa Kosovo, la fel ca Bosnia-Herţegovina şi cele cinci membre ale UE care încă nu au recunoscut-o. În acelaşi timp, el a spus că Kosovo nu va fi de acord cu niciun fel de tip de dublă suveranitate sau cu modelul celor două Germanii sau al Republicii Srpska sau cu orice alt tip de autonomie.

Premierul Ramush Haradinaj a declarat, la rândul său, că Kosovo va cere compensaţii de ordin militar din partea Serbiei. Guvernul german a așteaptat un schimb de opinii din partea reuniunii Balcanilor de Vest, însă nu exclude nici posibilitatea unor rezultate concrete. "Această întâlnire este în primul rând un dialog pentru participanți. DNu se poate prevedea anticipat dacă negocierile vor conduce la o decizie care să fie acceptabilă pentru toate părțile", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german.

La Berlin a fost prevăzut şi un protest, organizat de mişcarea kosovară de opoziţie "Autodeterminare", care se opune negocierilor dintre Belgrad şi Priştina.