Președintele Tayyip Erdogan spune că excluderea Turciei din programul pentru echiparea cu avioane de luptă F-35 ar fi o nedreptate și va duce la eșecul acestui proiect. El a avertizat că Ankara a luat măsuri pentru a-şi produce propriile avioane de luptă, potrivit Reuters.

Lockheed Martin F-35Foto: Hotnews

Statele Unite şi-au avertizat aliatul din NATO - Turcia, parte a consorţiului F-35 - că riscă să fie exclusă din proiect din cauza planurilor de a cumpăra sistemul de rachete sol-aer rusesc S-400.

"Un proiect F-35 din care Turcia este exclusă este condamnat la un eşec total", a declarat președintele turc, marți, la Istanbul, la un târg internaţional pentru industria de apărare.

Cei care încearcă să excludă Turcia dintr-un proiect în care este un partener de producţie "încă nu văd unde va duce" aceasta, a spus Erdogan, adăugând că Ankara a luat măsuri pentru a-şi produce propriile avioane de luptă.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.

La începutul acestei luni, Departamentul Apărării Statelor Unite a anunţat că a suspendat livrarea de piese de avion F-35 către Turcia din cauza planurilor sale de a cumpăra S-400.

"În cazul în care Turcia va achiziţiona S-400, participarea lor continuă la programul F-35 este în pericol", a avertizat Pentagonul.