Juan Guaido, liderul opoziției din Venezuela, a anunțat, într-o înregistrare postată de Twitter, că are sprijinul armatei și că începe „faza finală” a înlăturării lui Nicolas Maduro. ​„Armata a luat decizia corectă”, a spus Guaido, în spatele căruia se pot vedea persoane îmbrăcate în uniformă militară.

​Juan GuaidoFoto: Captura video

De partea cealaltă, Nicolas Maduro a susținut că a discutat cu șefi ai armatei care și-au exprimat „totala loialitate față de popor, Constituție și țară”. „Nervi de oțel!”, a comentat el.

La apelul lui Guaido care a anunțat startul „Operațiunii Libertate” susținătorii acestuia s-au adunat în apropierea bazei aeriane La Carlota din Caracas. Liderul opoziției venezuelene a stat aproape patru ore în zona în care tensiunea a crescut de la un moment la altul.

Aici au avut loc scene de o violență extremă. Autovehicule blindate ale forțelor loiale lui Maduro au intrat direct în protestatari. (video aici) Totul în ciuda apelurilor repetate ale comunității internaționale de a se evita violențele și vărsarea de sânge.

Aliații lui Juan Guaido și-au reafimat susținerea pentru liderul opoziției. Președintele Donald Trump a scris pe Twitter că urmărește îndeaproape situația, asigurând că Statele Unite sunt alături de poporul venezuelean.

De asemenea, consilierul american pe probleme de securitate, John Bolton, a precizat că toate opțiunile sunt pe masă în cazul situației din Venezuela și le-a transmis tranșant un mesaj ministrului apărării, președintelui Curții Supreme și șefului gărzii lui Maduro: „Aceasta este ultima voastră șansă. Acceptați amnistia președintelui interimar Guaido, protejati Constituția și înlocuiti-l pe Maduro și nu veți fi pe lista de sancșiuni. Rămâneți cu Madură și vă veți scufunda odată cu corabia”.

Guiado a primit mesaje de susținere și de la președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, precum și din partea preşedinţilor mai multor state latino-americane, printre care Argentina, Brazilia, Chile şi Columbia.

De partea cealaltă, Rusia și Turcia au condamnat acțiunea opoziției.

"Opoziţia radicală din Venezuela a recurs încă o dată la metode violente de confruntare. În loc să rezolve pe cale paşnică disputele politice, liderii opoziţiei din Venezuela au încercat să amplifice conflictul, să provoace perturbări ale ordinii publice şi confruntări cu forţele de ordine", a transmis marţi seară Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţia Reuters.

''Aceia care încearcă să numească un guvernator colonial post-mortem în Venezuela ar trebui să ştie că o ţară poate fi guvernată numai prin alegeri democratice'', a scris preşedintele Turciei pe Twitter.

Până acum nu este clar câţi militari s-au alăturat lui Guaido. În timp ce guvernul lui Maduro afirmă că ar fi vorba de doar câteva zeci, conform agenţiei EFE numai la baza La Carlota circa 40 de militari ar fi fost împreună cu Guaido şi cu un alt opozant, Leopoldo Lopez.

Maduro pregătea arestarea lui Guaido (presă)

„Operațiunea Libertate a început și vom rezista până când vom avea o Venezuelă liberă”, a scris în cursul serii pe Twitter Juan Guaido.

Tot în cursul serii, jurnalistul venezuelean Luz Mel Reyes a scris pe Twitter că Guiado plănuia „Operațiunea Libertate” pentru o altă zi, însă forțele guvernamentale se pregăteau să-l aresteze.

HotNews a transmis live desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 05:00 Nicolas Maduro declară că "lovitura de stat" condusă de liderii opoziţiei a fost înfrântă. "Vreau să vă felicit pentru atitudinea fermă, loială și curajoasă cu care ați condus înfrângerea grupului mic care a încercat să umple Venezuela cu violență", a spus Maduro.

UPDATE 04:50 Preşedintele venezuelan Nicolas Maduro a apărut marţi noapte la postul naţional de televiziune împreună cu ministrul apărării, generalul Vladimir Padrino, prima apariţie publică după ce opoziţia a lansat în cursul zilei un apel la o revoltă militară, transmite Agerpres citînd Reuters. În discursul său, Nicolas Maduro a anunţat că l-a numit din nou pe Gustavo Gonzalez Lopez la conducerea securităţii politice, SEBIN, fără să ofere detalii despre demiterea lui Manuel Cristopher Figuera din funcţia respectivă.

UPDATE 03:45 Pompeo: Avionul lui Maduro se pregătea să părăsească Venezuela, dar Rusia l-a oprit

Secretarul de stat american Mike Pompeo, a declarat marţi pentru CNN că Washingtonul are informaţii că preşedintele Nicolas Maduro se pregătea să părăsească Venezuela "în această dimineață", dar a fost oprit de către ruși, citează Mediafax.

UPDATE 01:15 Unul dintre liderii opoziției din Venezuela, Leopoldo Lopez, și familia sa au fost admiși într-o reședință a ambasadei statului Chile la Caracas, a declarat miercuri ministrul chilian de Externe, printr-un mesaj postat pe Twitter, relatează Mediafax citînd EFE. „Lilian Tintori și fiica sa au intrat ca invitați la reședința misiunii noastre diplomatice în Caracas. Cu câteva minute în urmă li s-a alăturat şi soțul acesteia, Leopoldo Lopez, care rămâne cu familia sa în acel loc“, a declarat Ampuero pe Twitter.

UPDATE 23:00 Un colonel militar a fost împușcat marţi în timpul confruntărilor dintre forţele armate loiale preşedintelui Nicolas Maduro şi cele ale opoziției pe autostrada Francisco Fajardo, a anunţat pe Twitter ministrul Apărării din Venezuela, Vladimir Padrino, potrivit CNN. "Momentan la intrarea în sala de operație. Consider că liderii politici din opoziție sunt responsabili ", a scris Padrino pe Twitter în limba spaniolă, citează Mediafax.

UPDATE 22:15 Președintele Donald Trump a scris pe Twitter că urmărește îndeaproape situația, asigurând că Statele Unite sunt alături de poporul venezuelean.

UPDATE 20:04 Juan Guaido a anunțat că a vorbit cu aliații internaționali și că are sprijinul lor. „Operațiunea Libertatea a început și vom rezista până când vom avea o Venezuelă liberă”, a scris el pe Twitter.

UPDATE 19:06 Imagini extrem de violente. În timpul transmisiei în direct la TV se poate vedea cum autovehicule blindate ale forțelor loiale lui Maduro intră direct în protestatari. (video aici)

UPDATE 18:11 Forțele loiale lui Maduro au blocat autostrada din apropierea bazei militare La Carlota. Potrivit reuters, Guaido a părăsit zona.

UPDATE 17:31 Nicolas Maduro are o primă reacție și asigură că are, în continuare, susținerea armatei. Într-o postare pe Twitter, el precizează că a discutat cu șefi ai armatei care și-au exprimat „totala loialitate față de popor, Constituție și țară”. „Nervi de oțel!”, a comentat el.

UPDATE 16:58 Statele Unite îl susțin pe Guaido. „Astăzi, președintele interimar Juan Guaido a anunțat starul Operațiunii Libertatea. Guvernul SUA sprijină poporul venezuelean în lupta sa pentru libertate și democrație. Democrația nu poate fi înfrântă”, a scris pe Twitter secretarul de stat Mike Pompeo.

UPDATE 16.10: Focuri de armă au fost auzite la mitingul condus de liderul opoziției Juan Guaido în afara bazei aeriene din Caracas, a spus un martor Reuters, după ce Guaido a zis mai devreme că armata i s-a alăturat pentru a-l înlătura pe Maduro.

Potrivit martorului Reuters, militarii care îl acompaniau pe Guaido la baza aeriană au schibat focuri cu soldații care îl sprijină pe Maduro.

UPDATE 15:18 El Mundo a publicat imagini cu confruntările din apropierea bazei militare La Carlota.

UPDATE 14:42 Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că astăzi se marchează o zi istorică pentru revenirea la democrație în Venezuela.

Nu este clar deocamdată dacă armata a trecut în bloc de partea lui Guaido sau acesta se bazează doar pe o anumită parte a acesteia.

„În acest moment mă întâlnesc cu principalele unități militare ale forțelor noastre armate care inițiază faza finală a Operațiunii Libertatea”, a precizat Guaido.

El a cerut oamenilor să iasă în stradă.

„Cetățeni ai Venezuelei, trebuie să ieșim cu toții în stradă, să susținem democrația și să ne recâștigăm libertatea. Organizați și uniți trebuie să mergem la unitățile militare”, a afirmat el.

Associated Press anunță că Leopoldo Lopez care era în arest la domiciliu a fost eliberat de militari care îl însoțesc pe Guaido.

De partea cealaltă, ministrul de Interne, Jorge Rodríguez, a scris pe Twitter că în acest moment se încearcă neutralizarea „grupului de trădători care sunt angajați într-o lovitură de stat”.

„Informăm poporul din Venezuela că în acest moment ne confruntăm și neutralizăm un mic grup de trădători din armată care sunt angajați într-o lovitură de stat”, a scris el.

De asemenea, ministrul Apărării, Vladimir Padrino Lopez, a susținut că „armata rămâne fermă în serviciul Constituției și autorităților legitime”.