Președintele chinez Xi Jinping s-a adresat tinerilor din China, cerându-le să se dedice Partidului Comunist și avertizând că nu este loc pentru cei care nu fac o prioritate din nevoile poporului, scrie Reuters.

Elevi in ChinaFoto: Captura YouTube

Declarațiile vin cu ocazia comemorării protestelor studențești din 4 mai. Mișcarea a început în anul 1919, cu protestele studenților împotriva unei decizii luate la Conferința de Pace de la Paris, de a oferi control Japoniei asupra provinciei chineze Shandong. La scurt timp, s-a transformat într-o mișcare legată de poziția Chinei ca proaspătă republică.

Problema protestelor studențești este una sensibilă în China anul acesta, la 100 de ani de la evenimentele din mai 1919 și la 3 decenii de la suprimarea sângeroasă a protestelor pro-democrație din 4 iunie.

Adresându-se oficialilor și delegaților tineri, președintele Xi Jinping a declarat că tinerii din China ar trebui să fie recunoscători partidului, țării, societății și oamenilor.

"Spuneți tuturor că patriotismul este o datorie, o obligație", a afirmat Xi.

"Pentru tineretul chinez al noii ere, iubirea față de țară este fundația pentru dezvoltarea corpului și a talentului", a mai adăugat acesta. De asemenea, președintele a insistat asupra importanței ca tinerii să fie atenția la integritatea morală și la evitarea "gândurilor greșite". "În noua era, tineretul chinez trebuie să respecte conștiincios valorile esențiale ale socialismului (...) Să reziste gândurilor legate de venerarea banilor, individualism extrem și nihilism istoric."

În timp ce evenimentele din 4 mai sunt discutate în China, ziua de 4 iunie reprezintă un tabu.