Președintele Donald Trump a făcut peste 10.000 de afirmații false sau care ar fi putut induce în eroare, din ianuarie 2017, potrivit unei investigații a publicației Washington Post, relatează The Guardian.

Trump în MichiganFoto: Captura YouTube

Rata "faptelor alternative", în cazul declarațiilor publice ale președintelui, a crescut rapind în ultimele luni. Primele 5.000 de afirmații au fost făcute pe o perioadă de 601 de zile, în timp ce pentru restul de 5.000 nu au fost nevoie decât de 226 de zile.

Conform calculului realizat de Washington Post, o cincime din aceste afirmații sunt despre subiectul imigrării, iar cea mai repetată afirmație a sa este că zidul de la graniță este în construcție, ceea ce este fals.

Numărătoarea a ajuns la 10.000 vineri, în timpul unor declarații oferite presei, când Trump a revenit asupra protestelor care au avut loc în Charlottesville (Virginia) în 2017.

Un exemplu puternic este legat de o adunare din Green Bay, în cadrul căreia Trump a declarat că mamele și doctorii au opțiunea de a "executa" bebeluși, în încercarea de a câșiga în fața guvernatorului democrat al statului Wisconsin, Tony Evers. Iar la începutul acestui an, la o adunare din El Paso (Texas), Trump a susținut că unii dintre cei mai necinstiți oameni din media sunt cei care se ocupă cu verificarea afirmațiilor și a faptelor.