O balenă beluga descoperită recent în largul coastelor norvegiene din Oceanul Arctic, echipată cu un ham special, a fost cel mai probabil dresată de marina rusă, spune un expert norvegian citat de BBC.

Beluga spionFoto: Captura BBC

Audun Rikardsen, profesor de biologie marină, a relatat că hamul avea un suport de cameră GoPro și o etichetă ce indica drept proveniență Sankt Petersburg. Un pescar norvegian a reușit să scoată hamul de pe balenă.

Profesorul norvegian afirmă că un coleg cercetător rus i-a spus că acela nu e un echipament pe care oamenii de știință ruși l-ar folosi.

Rusia are o bază navală în regiune.

Beluga îmblânzită s-a apropiat în mod repetat de bărcile unor pescari norvegieni în largul Ingoya, o insulă din Arctic situată la circa 415 kilometri de Murmansk, unde este staționată Flota Nordică a Rusiei.

Televiziunea publică norvegiană NRK a difuzat imagini cu momentul în care hamul este îndepărtat de pe mamifer.

Profesorul Audun Rikardsen a declarat pentru BBC că hamul „era prins destul de strâns în jurul capului”, cu cleme. El a precizat că pe ham exista și un suport de GoPro, dar fără nicio cameră atașată.

„Un coleg rus mi-a spus că ei nu fac astfel de experimente, dar că știe că marina rusă a prins balene albe timp de mai mulți ani și le-a dresat - cel mai probabil are legătură cu asta”, a spus profesorul norvegian.