Un tânăr actor de 18 ani care a interpretat rolul unui infractor adolescent din Napoli într-un film adaptat după un roman publicat de Roberto Saviano, implict în lupta contra mafiei, a fost înjunghiat pe stradă, în timp ce prietenul cu care se afla a fost bătut. Cei doi tineri au fost agresați de presupuși membri ai unei "bande de copii" din orașul italian, scrie The Guardian.

actorul Artem TkachucFoto: ilgazettino.it

Artem Tkachuk, de 18 ani, originar din Ucraina, a jucat rolul unui tânăr mafiot în filmul "Piranhas", despre povestea grupurilor criminale conduse de tineri, la Napoli. Filmul a fost realizat pe baza romanului publicat în 2016 de jurnalistul şi scriitorul Roberto Saviano, celebru pentru investigaţiile sale despre organizația criminală Camorra.

Săptămâna trecută, tânărul actor a fost atacat într-un cartier din apropiere de Napoli, spre dimineaţă, în timp ce se îndrepta cu un prieten spre locuința sa. Ei au fost abordați de membrii uneia dintre bandele de copii delincvenţi din Napoli - "baby-gangs" -, iar unul dintre tineri l-a întrebat pe actor dacă locuiește într-un cartier numit Rione Traiano. În acel moment, Tkachuk a fost înjunghiat de două ori în stomac, iar prietenul său a fost bătut. Ei sunt în afara pericolului.

Una dintre ipotezele Poliției este că tânărul actor ar fi putut fi agresat pentru rolul din filmul "Piranhas", care a câştigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin.

Încă de la începutul anilor 2000, autoritățile italiene au arestat sute de lideri ai Camorra. Copiii și tinerii au început să le ia locul vechilor mafioți, fie uciși, fie aflați în spatele gratiilor.

Pentru a lupta împotriva fenomenului social "baby-gangs", Liga, partidul de extrema dreaptă aflat la putere în Italia, susţine un proiect de lege ce vizează scăderea de la 14 la 12 ani a vârstei care atrage urmărire penală.

Potrivit Observatorului naţional pentru copii şi adolescenţi, aproximativ 6,5% din totalul tinerilor din Napoli fac parte din astfel de "baby-gangs".

Roberto Saviano, scriitor implict în lupta contra mafiei, trăieşte sub protecţia armatei italiene după publicarea bestsellerului său internaţional "Gomorra", în 2006.