Administraţia Trump va reevalua cooperarea cu naţiunile aliate care utilizează echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul acuzațiilor de spionaj la adresa celui mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, a anunțat luni un oficial al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

Logo HuaweiFoto: Hotnews

"Poziţia Statelor Unite este că participarea Huawei sau a oricărui alt furnizor lipsit de încredere în orice segment al reţelei de telecomunicaţii 5G reprezintă un risc", a declarat Robert Strayer, subsecretar pentru domeniul Cibernetic, al Comunicaţiilor internaţionale şi Politicilor informatice în cadrul Departamentului de Stat american.

"Dacă alte ţări vor introduce și vor permite unor companii lipsite de încredere să construiască sau să furnizeze echipamente pentru reţelele 5G, va trebui să reevaluăm capacitatea de a împărtăşi informaţii şi de a fi conectaţi cu ei", a mai avertizat oficialul american.

Consiliul britanic pentru Securitatea Naţională a decis să interzică participarea Huawei Technologies la construirea segmentelor esenţiale ale reţelei de telecomunicaţii 5G, dar va permite, cu anumite restricţii, cooperarea cu firma chineză pentru elemente din afara infrastructurii centrale, declarau săptămâna trecută surrse citate de Reuters.

Huawei - cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume - a devenit un lider incontestabil al tehnologiei 5G, viitoarea generație ultrarapidă a internetului mobil, dar echipamentele sale sunt suspectate că permit Beijingului să spioneze comunicațiile țărilor care le folosesc.