O dronă a Gardienilor Revoluției, armata ideologică iraniană, a survolat un portavion american în Golf, afirmă duminică agenția iraniană de presă Tasnim, citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Agenția a publicat o înregistrare video, nedatată, care arată o dronă albastră, pe care scrie "Ababil III" cu litere persane și latine, decolând de pe o pistă la malul mării.

Imaginile, pe un fond muzical asemănător filmelor de acțiune, au fost realizate de forța navală a Gardienilor Revoluției, potrivit Tasnim.

După decolare, drona arată o imagine aeriană a două nave de război care par să facă parte din escorta unui portavion, pe care îl survolează ulterior.

Statele Unite au anunțat în 8 aprilie că au plasat Gardienii Revoluției pe lista organizațiilor externe teroriste.

În aceeași zi, Consiliul suprem pentru securitate al Iranului a anunțat că de acum înainte forțele americane amplasate în Orientul Mijlociu, în Cornul Africii și în Asia Centrală sunt considerate "grupări teroriste".

Iranul se consideră gardianul Golfului și denunță permanent prezența militară americană în aceste ape.

Miercuri, la New York, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a avertizat Statele Unite că se expun "consecințelor" dacă iau "măsura nebunească" de a interzice Iranului accesul în strâmtoare Urmuz, care închide Golful și prin care tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă.

"Este în interesul securității noastre naționale să păstrăm deschis Golful Persic (...) Am făcut-o în trecut și vom continua să o facem în viitor", a spus Zarif.

"Dar Statele Unite trebuie să știe că, atunci când intră în strâmtoarea Urmuz, trebuie să discute cu cei care apără strâmtoarea Urmuz - Gardienii Revoluției iraniene", a adăugat el.