​Un bărbat înarmat a intrat sâmbătă, ultima zi a festivităților din cadrul Paștelui evreiesc, într-o sinagogă din zona San Diego și a deschis focul cu o pușcă de asalt, ucigând o femeie și rănind alte trei persoane, transmite Reuters. Atacul a avut loc la sinagoga Chabad din orașul californian Poway.

Atac sinagogaFoto: Captura YouTube

Atacatorul a fugit de la locul faptei cu o mașină, dar a fost înconjurat la scurt timp de forțele de poliție și s-a predat.

Potrivit autorităților, este vorba de John Earnest, 19 ani. Se pare că el este autorul unui ”manifest” postat online în care a dezvăluit că a dat foc, luna trecută, unei moschei din zonă și că s-a inspirat din acțiunile atacatorului care a ucis aproape 50 de oameni în două moschei din Noua Zeelandă.

Șeriful comitatului San Diego, Bill Gore, a spus că poliția și FBI investighează ”posibila implicare” a lui Earnest în incendierea, pe 24 martie, a Centrului Islamic din Escondido, un oraș aflat la 24 kilometri de sinagoga atacată sâmbătă. Nimeni nu a fost rănit atunci.

Gore a declarat că arma lui Earnest s-a stricat după primele rafale. Printre cei răniți sâmbătă se află și rabinul sinagogii.

Tânărul de 19 ani și-a postat manifetul antisemit și rasist pe același site ca atacatorul din Christchurch. Documentul face referire la o transmisiune video online și conține un link către o pagină de Facebook, un indiciu că Earnest voia să transmită atacul live, așa cum s-a întâmplat în Noua Zeelandă.