Președintele rus Vladimir Putin a spus sâmbătă că vrea să știe poziția președintelui ucrainean ales, Volodimir Zelenski pe tema conflictului din estul Ucrainei, pentru că oamenii sunt obosiți de conflict și așteaptă o înțelegere de la noul lider de la Kiev, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Putin a spus că va discuta cu noul președinte al Ucrainei modul de a pune capăt conflictului din est.

De asemenea, acesta a spus că Rusia va avea un preț al gazului cu 25 la sută mai ieftin pentru Ucraina dacă Kievul este de acord ca acesta să tranziteze țara.

Declarațiile lui Putin vin după ce liderul de la Kremlin a produs nemulțumirea președintelui ales Volodimir Zelenski prin decizia sa de a oferi locuitorilor din regiunile rebele din Ucraina acces rapid la cetățenia rusă.

Volodimir Zelenski a cerut întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei, după ce Putin a semnat miercuri un decret prin care locuitorii regiunilor separatiste din estul Ucrainei vor putea primi mai ușor naționalitatea rusă.

Putin a vorbit la finalul summitului cu liderul nord-coreean Kim Jong Un despre recentul decret, liderul rus spunând că atât România, cât și Ungaria acordă cetățenie etnicilor care locuiesc în afara granițelor lor.

”Este ciudat că această decizie provoacă reacții negative, Polonia a emis astfelde pașapoarte pentru polonezi, România pentru români, Ungaria pentru unguri. De ce rușii sunt mai răi decât polonezii, românii sau ungurii?”, a întrebat Putin.

Mai ales că acești oameni (locuitorii regiunilor separatiste) sunt lipsiți de drepturile lor elementare”, a adăugat el.