Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că se aşteaptă ca Rusia să facă o ţintă din viitoarele alegeri prezidenţiale din 2020 din SUA, prin campanii pe reţelele sociale, şi a denunţat spionajul economic intens practicat de China, scrie AFP, potrivit

Cristopher WrayFoto: kslaw.com

Agerpres.

'Ceea ce a continuat aproape la fel de intens este utilizarea (de către Rusia) a reţelelor sociale, a dezinformărilor, a conturilor false şi a propagandei', a declarat Wray, adresându-se vineri Consiliului pentru Relaţii Externe (Council on Foreign Relations) de la Washington.

Directorul FBI a mai spus că, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2016, Rusia a încercat să influenţeze scrutinul din noiembrie pentru Congres, fără să fi existat însă o interferenţă cu infrastructurile electorale.

Serviciile ruse de informaţii încearcă 'să ne ridice unii împotriva altora, să semene divizare şi să submineze încrederea americanilor în democraţie', a subliniat el, notând că 'nu este o ameninţare care priveşte doar alegerile, ci una care durează 365 de zile pe an şi care a continuat, aproape la fel de intens'.

'Noi vedem 2018 ca o repetiţie generală' pentru 2020, a mai spus Wray, care a lăudat eforturile giganţilor din social media de a stopa aceste tentative, mai ales prin ştergerea de conturi.

În aceeaşi intervenţie, Christopher Wray a criticat ameninţarea reprezentată de China pentru SUA.

'Nicio ţară nu prezintă o ameninţare mai mare şi mai gravă decât China în ce priveşte culegerea de informaţii', a afirmat directorul FBI, regretând faptul că aceasta a fost subestimată timp de decenii.

China a dezvoltat o abordare 'strategică' de 'furt de informaţii, în toate modurile posibile, de pe lângă un larg evantai, mergând de la companii şi până la universităţi şi organizaţii', a acuzat el.

'Ei fac acest lucru prin intermediul serviciilor de informaţii, al companiilor de stat, al altora aşa-zis private, al studenţilor sau cercetătorilor', a continuat Wray, potrivit căruia anchetele pentru spionaj economic ale agenţilor de teren ai FBI 'conduc aproape invariabil către China'.

'Este ilegal. Este o ameninţare pentru securitatea noastră economică şi, prin urmare, pentru securitatea noastră naţională', a adăugat directorul FBI. 'În clar, China pare să vrea să-şi obţină locul în vârful ierarhiei economice pe socoteala noastră', a punctat Wray.