Consiliul Europei recomandă îmbunătăţirea practicilor de interogare a persoanelor în custodie, pentru evitarea relelor tratamente

de N.O.     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 11:51 Actualitate | Internaţional


Consiliul Europei
Foto: Flickr/ Antonio Bonanno
Consiliul Europei a recomandat vineri ca poliţiile să-şi îmbunătăţească practicile de interogare a persoanelor aflate în custodia lor în timpul anchetelor penale, pentru evitarea relelor tratamente, scrie Agerpres, citând AFP.

'În anumite ţări, interogatoriile de poliţie sunt încă purtate cu scopul de a obţine mărturisiri, ceea ce creşte riscul de rele tratamente, în condiţiile în care ele ar trebui să fie axate pe obţinerea de informaţii exacte şi fiabile asupra faptelor care fac obiectul anchetei', arată Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei, la publicarea raportului său anual.

'Din nefericire, într-o parte semnificativă dintre statele membre, relele tratamente de poliţie rămân o problemă gravă', mai ales în timpul interogatoriilor, a subliniat preşedintele CPT, ucraineanul Mykola Gnatovskyy, fără a dori însă să nominalizeze vreun stat.

El a indicat totuşi 'drept exemplu pozitiv' Georgia, care 'a reuşi să-şi modifice în mod remarcabil' practicile de poliţie.

'Noi am spus întotdeauna că probele trebuie să conducă la persoană (vinovată, n.red.), nu invers. Poliţiştii ar trebui să aleagă întrebări deschise, să rămân deschişi la minte', a adăugat Mykola Gnatovskyy.
Abordarea zisă 'neacuzatoare' 'reduce riscul de eroare umană şi de mărturie falsă', evidenţiază CPT.

El încurajează statele 'să menţină persoanele în custodie în sedii centralizate ale poliţiei' şi să afecteze 'anumiţi agenţi pentru supraveghere', responsabili 'să verifice buna punere în aplicare a garanţiilor fundamentale împotriva relelor tratamente (notificarea plasări în custodie, accesul la un avocat, accesul la un medic)'.

CPT efectuează de 30 ani vizite în penitenciare, sedii de poliţie, centre de reţinere şi spitale psihiatrice din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, cu scopul de a preveni tortura şi relele tratamente.

Rezultatul nu este făcut public decât cu acceptul statului respectiv, pe care majoritatea, cu excepţia mai ales a Rusiei şi Turciei, şi-l dau.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

940 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by