Statele Unite au afirmat vineri că sunt de acord cu rivalii lor rus şi chinez asupra unui punct cheie al negocierilor de pace din Afganistan, şi anume retragerea trupelor străine din această ţară, relatează AFP citat de Agerpres.

AfganistanFoto: Afganistan-defence.au.com

Emisarul SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, s-a întâlnit cu emisarii chinezi şi ruşi la Moscova pentru a ajunge la un consens legat de încheierea acestui război, cel mai lung din istoria Statelor Unite.

Un comunicat comun, semnat de cele trei mari puteri frecvent în dezacord asupra principalelor dosare internaţionale, îndeamnă la un proces de pace "incluziv şi condus de Afganistan".

"Cele trei părţi lansează un apel la o retragere organizată şi responsabilă a trupelor străine din Afganistan", potrivit comunicatului diplomaţiei americane.

Potrivit sursei, talibanii "s-au angajat" să lupte împotriva organizaţiei Stat Islamic (SI) şi să pună capăt legăturilor lor cu Al-Qaida.

Statele Unite au demarat vara trecută tratative cu aceşti rebeli islamişti care refuză să discute cu guvernul afgan, considerat o"marionetă" sub controlul Washingtonului.

Talibanii au promis "că zonele sub controlul lor nu vor fi utilizate pentru a ameninţa altă ţară", a precizat comunicatul Departamentului de Stat, care îi îndeamnă pe insurgenţii islamişti să împiedice "orice finanţare, recrutare sau pregătire a teroriştilor".

Rusia şi China urmăresc îndeaproape situaţia din Afganistan: circa 14.000 de soldaţi sovietici şi-au pierdut viaţa în această ţară între 1979 şi 1989, în cursul unui război contra mujahedinilor susţinuţi de Statele Unite.

China, la rândul său, şi-a sporit angajamentul militar şi economic în Afganistan, îngrijorată că luptători locali s-ar putea infiltra în regiunea sa Xinjiang (nord-vest), majoritar musulmană şi lovită în trecut de atentate sângeroase.