Rusia a primit informaţii din partea Statelor Unite privind instalarea temporară a sistemului balistic THAAD în România, a anunţat vineri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, el argumentând însă că sunt necesare clarificări suplimentare privind baza de la Deveselu.

Sistemul antiracheta THAADFoto: mda.mil

"Am primit anumite informaţii şi explicaţii despre motivele instalării temporare a sistemului THAAD pe durata lucrărilor de întreţinere la baza balistică din Deveselu, România. Analizăm informaţiile", a declarat Serghei Riabkov, citat de agenţia oficială de presă Tass, preluată de Mediafax.

Rusia "nu poate înţelege ce sarcini va îndeplini sistemul Aegis pentru uz terestru în domeniul apărării balistice. Poate că problema este că noi înţelegem ameninţările în mod diferit faţă de SUA şi aliaţii acestei ţări", a subliniat Riabkov.

"De asemenea, nu este clar pentru Rusia cum pot Statele Unite - dacă pot - să garanteze că lansatoarele universale Mk-41, incluse în sistemul Aegis Ashore, nu vor fi folosite pentru lansarea rachetelor sol-sol. Am discutat de multe ori despre această problemă cu colegii noştri americani în timpul negocierilor pe tema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), atunci când încă era posibil să ajungem la un acord rezonabil şi să menţinem Tratatul. Cu toate acestea, decizia Statelor Unite de a submina Tratatul a prevalat. Tratatul probabil va înceta să existe pe 2 august 2019", a subliniat Serghei Riabkov.

Sistemul balistic Terminalul Zonei de Apărare la Mare Altitudine (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD) va fi instalat temporar în România pe durata lucrărilor de întreţinere şi modernizare a Bazei NATO de la Deveselu (Olt), unde sunt montate interceptoare Aegis de uz terestru.

CITEȘTE ȘI:

Oficial rus: Sistemele balistice ale SUA au rolul lansării unui atac nuclear asupra Rusiei

Sistemele balistice montate de SUA, inclusiv cele din Europa, au rolul de a crea capabilităţi pentru lansarea unui atac nuclear contra Rusiei, afirmă generalul Viktor Poznikhir, prim-vicepreşedinte al Departamentului operaţional al armatei ruse, ameninţând ţările care găzduiesc astfel de instalaţii, scrie Mediafax. "Instalarea unui sistem balistic în apropierea frontierelor noastre creează potenţialul pentru lansarea unui atac puternic al SUA, de tip nuclear, asupra Rusiei", a declarat generalul Poznikhir la Conferinţa pentru Securitate Internaţională de la Moscova.

Prin dezvoltarea unui astfel de sistem balistic mondial, Washingtonul încearcă şi să obţină potenţialul de a lansa un astfel de atac fără a exista riscul unei riposte împotriva vreunui stat aliat, a subliniat oficialul militar rus.

Oficialul militar rus a avertizat naţiunile care găzduiesc sau vor găzdui elemente ale sistemului balistic american că aceste instalaţii militare vor fi ţinte prioritare în cazul unui conflict, subliniind că distrugerea focoaselor nucleare va genera contaminare radioactivă pe termen lung. "Prin urmare, ţările care participă la construirea sistemului balistic al Pentagonului ar putea avea de suferit", a explicat generalul Viktor Poznikhir.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.

Recent, Administraţia Vladimir Putin l-a convocat pe ataşatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se numără distrugerea instalaţiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România şi care urmează să fie amplasat şi în Polonia. "Ministerul rus al Apărării invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acţiune scurtă şi medie şi a dronelor militare care intră sub incidenţa Tratatului. Ataşatul militar al Ambasadei SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se înmâna o notificare", a comunicat Ministerul rus al Apărării.

Alianţa Nord-Atlantică are propria responsabilitate pentru încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemelor balistice americane în România şi Polonia, a acuzat Administraţia Rusiei, îndemnând ţările din Europa să evite transformarea continentului în spaţiu de confruntare militară.