O nouă scurgere de parole afectează administrația publică italiană: pe 24 aprilie, infractorii cibernetici din colectivul LulzSec Italia au substras și dezvăluit informații furate din sistemul informatic al Arhivei de Stat, care organizează instituțiile pe teritoriu sub supravegherea Ministerul Culturii, mai precis a departamentului Patrimoniul cultural. Printre datele furate se aflau și acreditările de acces a 5465 de utilizatori cu parolele aferente, care nu fuseseră stocate într-o manieră sigură, potrivit La Stampa, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunţul intruziunii a fost dat chiar de colectivul de hackeri pe profilul lor Twitter: "Oops.. @ beni_culturali credem că există o problemă cu Archivi-sias.it, aruncaţi o privire la acești 5465 de utilizatori cu parola clară". De asemenea, hackerii au publicat şi un link 'pastebin' (o platformă utilizată pentru a divulga în siguranță informații conținând în general numai texte scrise) care se referă la arhiva parolelor și a numelor de utilizatori furate. Miercuri la ora 20:30, site-ul Arhivelor de Stat era inaccesibil.

Indiferent dacă este vorba de un act de vandalism sau de protest, inițiativele desfășurate de colectivitățile de hackeri demonstrează încă o dată inadecvarea sistemelor informatice ale administrațiilor publice. Pe piața neagră, datele cu caracter personal și - mai presus de toate - parolele, au o valoare: din acest motiv nu este posibil să excludem că, înaintea hackerilor de la LulzSec - cineva ar fi putut avea acces la aceleași baze de date în scopuri rău intenționate. Principalul risc în divulgarea listelor de parole și a adreselor de e-mail este acela că escrocii și pirații web le pot folosi pentru a încerca să intre în serviciile digitale ale acelor utilizatori, având în vedere că astăzi, atât de mulți oameni folosesc aceeași parolă pentru conturile sociale sau pentru adresele de poștă electronică.

În ultimele luni, hackerii de la LulzSec Italia au devenit protagoniștii a numeroase intruziuni cibernetice, cu divulgare ulterioară de nume, adrese de e-mail și parole. În luna noiembrie a anului trecut, au intrat în sistemele informatice ale ministerelor, sindicatelor, sindicatelor industriale și partidelor politice.