Adoptarea, de către Rada Supremă, a Legii privind limba ucraineană contravine normelor internaționale, decizia va adânci divizarea în interiorul țării, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Ria Novosti, citată de Rador.

Rada UcrainaFoto: Wikipedia

Parlamentul Ucrainei a adoptat astăzi, în întregime, Legea "Referitor la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat". Documentul prevede utilizarea exclusiv a limbii ucrainene practic în toate domeniile vieții. Legea este obligatorie pentru organele puterii de stat și cele de auto-administrare locală, pentru toate instituțiile de învățământ, spitale și sfere de deservire publică.

"În esență, aceasta este o lege referitoare la ucrainizarea forțată, de facto totală. Prevederile acestei legi stipulează restricții semnificative, în multe cazuri și interdicții directe în ceea ce privește utilizarea limbii ruse, a limbilor minorităților naționale în diferite sfere ale vieții publice", a spus Zaharova la conferința de presă ținută astăzi.

"Fără îndoială, după ce va fi publicat oficial, documentul adoptat va primi și o apreciere corespunzătoare, cu toate că încă de pe acum este clar că multe prevederi impuse de administrația Poroșenko sunt clar în contradicție cu o serie întreagă de norme de drept internațional, precum și, la drept vorbind, cu Constituția Ucrainei. Între altele, prezenta lege este în contradicție cu complexul măsurilor de la Minsk, sprijinite de Consiliul de Securitate al ONU, adâncește sciziunea din societatea ucraineană, îndepărtând cu atât mai mult perspectivele reglementării crizei pe care o traversează Ucraina", a conchis diplomatul rus.