Generalul-locotenent Viktor Poznihir susține că Washingtonul încearcă, de asemenea, prin dezvoltarea unui sistem global de apărare anti-rachetă să poată aplica o lovitură fără răspuns oricărei țări pe care n-o agreează. Statele Unite ale Americii utilizează sisteme de apărare anti-rachetă (ABM) în apropierea granițelor Federației Ruse pentru a putea lansa o lovitură nucleară bruscă pe teritoriul Rusiei. Acest lucru a fost anunțat, miercuri, de către primul adjunct al comandantului Direcției principale de operații a Statului Major General al Forțelor Armate din Federația Rusă, a declarat generalul-locotenent Viktor Poznihir, potrivit agenșiei ruse Tasss, citată de Rador.

Una din cele trei baterii cu interceptoare de la DeveseluFoto: Hotnews

"Desfășurarea de arme anti-rachetă în apropierea granițelor noastre creează un potențial puternic al SUA pentru un posibil atac printr-o lansare bruscă [partea atacată nu va putea să răspundă printr-un atac] printr-o lovitură de rachete nucleare asupra Federației Ruse", a declarat generalul la cea de-a 8-a Conferință de la Moscova privind securitatea internațională.

Viktor Poznihir a adăugat că Statele Unite încearcă, de asemenea, prin dezvoltarea unui sistem global de apărare anti-rachetă să aibă posibilitatea să dea o lovitură ireversibilă "oricărei țări pe care n-o agreează".

Anterior în raportul său, generalul a explicat că Statele Unite dezvoltă conceptul de "pre-lansare" pentru distrugerea rachetelor balistice intercontinentale din Rusia, din China și din orice țară, adică trebuie să fie lovite în silozurile lor înainte de a fi lansate. Rachetele care pot fi lansate vor fi distruse de sistemele de apărare anti-rachetă.

Poznihir a avertizat statele pe teritoriul cărora sunt deja instalate sau vor fi amplasate elemente ale sistemului de apărare anti-rachetă din SUA, că obiectivele acestui sistem vor deveni prioritare pentru distrugere. Pe de altă parte, a declarat reprezentantul Statului Major General, utilizarea de apărare antirachetă cu rachete cu focoase nucleare este asociată cu amenințări de contaminare radioactivă prelungită a teritoriului.

"În același timp, statele care nu sunt implicate în implementarea planurilor anti-rachetă ale Pentagonului pot suferi și ele", a explicat el.

Măsuri împotriva apărării anti-rachetă din SUA

Rusia a luat măsuri adecvate împotriva apărării anti-rachetă americane globale, creând sisteme cu rachete cu capacități sporite de depășire a acestui sistem - complexele Sarmat și Avangard.

Potrivit generalului, în condițiile desfășurării pe scară largă a armelor defensive și ofensive lângă granițele Rusiei, este necesar să se ia "măsuri adecvate de represalii". El a reamintit că astfel de măsuri au fost expuse de către președintele rus Vladimir Putin în mesaje adresate Adunării Federale.

"În primul rând, ele includ echiparea forțelor strategice ofensive cu sisteme modernizate de rachete cu capacități sporite de depășire a sistemului de apărare anti-rachetă, cum ar fi Avangard și Sarmat", a declarat Poznihir.

Generalul a reamintit cuvintele șefului statului rus că Rusia nu este interesată de cursa strategică a înarmărilor "și îndeamnă Statele Unite să se întoarcă la masa negocierilor pentru un dialog constructiv privind apărarea anti-rachetă și pentru căutarea unor soluții reciproc acceptabile".

Rachete din Federația Rusă și China

Statele Unite au dezvoltat conceptul de interceptare înainte de lansare și intenționează să distrugă rachetele balistice intercontinentale în Rusia, China și în alte țări, în timp ce acestea sunt încă în lansatoare, a adăugat Poznihir.

Potrivit acestuia, Statele Unite intenționează să creeze un eșalon spațial cu arme de apărare anti-rachetă pentru a lovi rachetele balistice în fazele timpurii ale zborului lor, reînnoind în esență conceptul de "război al stelelor". În același timp, a observat generalul, nu este exclusă posibilitatea utilizării acestor mijloace pentru a furniza o lovitură preventivă asupra obiectivelor din Rusia și China și din orice altă țară.

"Analiza acțiunilor americane probabile arată că americanii intenționează să obțină o superioritate strategică prin implementarea așa-numitei intercepții înainte de lansare, când marea majoritate a rachetelor balistice trebuie distruse chiar și în lansatoare", a spus Poznihir.

Rachetele rămase, a adăugat generalul, care pot începe să plece după această lovitură bruscă, vor fi interceptate de sisteme de apărare anti-rachetă. Viktor Poznihir a reamintit că Statele Unite dezvoltă în mod activ segmentul de apărare anti-rachetă din Europa, în special în Polonia, creând complexul anti-rachetă de la sol Aegis Ashore, un astfel de complex se află deja în stare de luptă în România. Washingtonul își construiește segmentul Asia-Pacific împreună cu Japonia, Coreea de Sud și Australia, a adăugat generalul.

Distrugătoarele americane din Marea Neagră

Fiecare distrugător american din Marea Neagră poate transporta de la 30 la 80 de rachete de croazieră Tomahawk, a spus Poznihir.

Generalul-locotenent a remarcat că, pe lângă sistemul de apărare anti-rachetă cu baza la sol, Washingtonul dezvoltă în mod intens componenta maritimă a acestui sistem. Utilizează lansatoarele universale Mk-41, care permit utilizarea nu numai a unor rachete anti-rachetă, ci și a unor rachete de croazieră Tomahawk, cu rază lungă de acțiune, pentru care se dezvoltă noi focoase nucleare.

"Deja, navele americane de apărare anti-rachetă [distrugătoare de tip Arleigh Burke, echipate cu sistemul Aegis] intră cu regularitate în apele Mării Baltice și ale Mării Negre și efectuează serviciul militar în mările Japoniei și Chinei de Sud. În același timp, fiecare navă de apărare anti-rachetă poate transporta 30 până la 80 de rachete de croazieră", a spus Poznihir.

El a adăugat că declarațiile părții americane cu privire la crearea unor focoase nucleare cu putere redusă pentru rachetele Tomahawk și posibilitatea utilizării acestora "stimulează dorința altor țări de a achiziționa arme similare". "În consecință, are loc o nouă cursa a înarmării, inclusiv pentru înarmarea nucleară. În același timp, Statele Unite blochează adoptarea oricărei inițiative care să împiedice America să amplaseze arme chiar și în spațiu", a adăugat Poznihir.

Conferința Internațională de Securitate de la Moscova

Se desfășoară în perioada 23-25 aprilie. Agenda include cele mai importante probleme care apar în formarea de opinii privind securitatea internațională. Va avea loc un schimb de opinii privind pericolele și amenințările militare moderne, inclusiv îmbunătățirea sistemului de control al armelor; Participanții vor discuta, de asemenea, situația din Orientul Mijlociu, Asia, Africa și America Latină. Este de așteptat participarea miniștrilor Apărării din cel puțin 35 de state și a peste o mie de experți din peste 100 de țări.