Atunci când a recunoscut rezultatele alegerilor din anul 2014, pe care Petroșko Poroșenko le-a câștigat, elita politică a Rusiei s-a ghidat după grija față de propriile interese, consideră Nikolai Platoșkin, șeful departamentului pentru relații internaționale și diplomație de la Universitatea Umanitară din Moscova, potrivit Pravda, citat de Rador.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

Într-un interviu acordat postului de televiziune "Zvezda", Serghei Lavrov a spus că Rusia nu a făcut o declarație cu privire la nerecunoașterea alegerii lui Petro Poroșenko în 2014 (care au avut loc pe 25 mai) la cererea Parisului și a Berlinului. Lavrov a spus că acest lucru a fost făcut pentru a stabiliza situația din Donbass. Lavrov a reamintit că, după lovitura de stat din această țară, a fost încheiat un acord între Viktor Ianukovici și opoziție cu privire la necesitatea creării unui guvern de unitate națională, dar, până la urmă, opoziția a creat un "guvern câștigător", tratându-i pe toți ceilalți drept "învinși".

Acest lucru a provocat "probleme foarte grave" și a declanșat "un impuls pentru un referendum în Crimeea atunci când neo-naziștii au amenințat că îi vor expulza pe rușii de acolo și au încercat să profite cu forța de clădirea Sovietului Suprem", a subliniat ministrul.

Cu toate acestea, se știe că până la sfârșitul lunii mai 2014, atât Franța, cât și Germania erau deja extrem de sfidătoare față de Rusia. Ele au introdus deja prima parte a sancțiunilor anti-rusești din cauza anexării Crimeei și a situației din Donbas. Aceste sancțiuni, după cum se știe, au lovit în mod semnificativ economia Rusiei. De exemplu, Germania a suspendat, în luna martie, punerea în aplicare a unui contract militar cu Rusia în valoare de 120 de milioane de euro, iar în aprilie a încetat să mai exporte produse pentru apărare în Rusia.

La rândul său, în martie 2014, Parisul a suspendat cea mai mare parte a cooperării sale militare cu Rusia, inclusiv schimbul de vizite și desfășurarea de exerciții comune. La rândul ei, Uniunea Europeană, sub influența acestor "grei" ai Europei, a impus în martie sancțiuni împotriva a 21 de politicieni și oficiali din Rusia și Crimeea și a interzis ambasadelor sale în Rusia să elibereze toate tipurile de vize locuitorilor din Crimeea. În plus, înainte de alegerile din mai, sancțiunile s-au extins la un număr tot mai mare de persoane și companii, UE a cerut tuturor statelor membre ale ONU să ia măsuri economice, comerciale și financiare împotriva Rusiei din cauza anexării Crimeei și Sevastopolului de către Rusia.

Evident, dacă ne ghidăm după suveranitate și de faptul că în 2014 o parte importantă a cetățenilor din Donbass nu au participat la alegeri în contextul acțiunilor militare, atunci era necesar să nu recunoaștem alegerile din Ucraina. De ce conducerea Ministerului de Externe a acționat în contradicție cu logica sănătoasă?

După cum a comunicat Pravda.Ru, Nikolai Platoșkin, șeful departamentului de Relații Internaționale și Diplomație de la Universitatea din Moscova pentru Științe Umaniste, "s-a gândit mai mult la rușii de rang înalt, care aveau conturi, bani, erau stăpâni, imobile în țările occidentale". "S-au gândit că, dacă ar fi sprijinit această chestiune, sancțiunile nu ar mai fi fost”, a menționat expertul.

Potrivit lui, "a crede ce se spune la Paris și Berlin" după încălcarea acordului din februarie privind alegerile anticipate și introducerea primelor sancțiuni, era inadmisibil. "De fapt, Lavrov spune cam așa:" Da, eu sunt un fraier, am fost înșelat, este o rușine". Un asemenea om nu trebuie să fie ministrul afacerilor externe, dacă în cinci ani ajungem la el că, în general, atunci ne joacă pe degete ", a spus Nikolai Platoșkin într-un interviu pentru Pravda.Ru".

"Ce înseamnă asta pentru a" stabiliza situația din Ucraina"? Expertul a continuat, adică am decis să stabilizăm puterea care a venit în timpul loviturii de stat, însă nu ne-am rupt relațiile cu Pinochet la timp pentru a stabiliza junta militară!"

"În 2014, Moscova a avut o astfel de poziție că "Poroșenko este cel mai bun din toate relele, iar restul sunt teribili". Și acum este aceeași abordare față de Zelenskii", deși Zelenskii spune că Donbasul este un gunoi, că trebuie returnat printr-un război hibrid. "El nu dorește să le acorde niciun statut autonom și nu va mai exista nicio amnistiere". Asta este, ca să spunem așa, revigorând orice semnale sau ce?", a spus politologul într-un interviu pentru corespondentul Pravda.Ru.

Expertul se îndoiește că Zelenskii a citit acordurile de la Minsk. "El este o persoană neîmplinită, poate să recunoască Crimeea și să îndeplinească acordurile de la Minsk, dacă nu există opoziție din partea naționaliștilor din interiorul țării. Dar dacă el crede că, din cauza apropierii de Rusia, ar putea avea probleme, va scuipa pe această apropiere", concluzionează Nikolai Platoșkin pentru Pravda.Ru.

După cum s-a menționat într-un interviu realizat de „Pravda.Ru“cu Dmitrii Solonnikov, directorul Institutului de Dezvoltare Contemporană a Statelor, prim-ministrul Dmitrii Medvedev „l-a felicitat zgomotos” pe Zelenskii, iar Putin nu a spus nimic. Potrivit expertului, "Rusia se distanțează de evenimentele ucrainene și demonstrează că aceste alegeri nu sunt atât de importante pentru Federația Rusă în sine". „Prin urmare, nu există nici salutări de bun venit de la prima persoană în stat, fără discursuri de bravadă, fără așteptări umflate, pentru Rusia este foarte confortabilă situația din Ucraina, ea având în vedere în mod explicit că nu este un eveniment extrem de important pentru politica externă a Rusiei“, a spus Dmitrii Solonnikov pentru „PRAVDA.Ru".

Reamintim că Medvedev a scris pe pagina sa de Facebook că rezultatul (alegerilor) "a arătat o solicitare clară pentru noi abordări în rezolvarea problemelor Ucrainei". "Evident, noul președinte se va confrunta cu sarcina de a consolida țara, ținând seama de realitățile care s-au dezvoltat în ultimii ani", a declarat premierul rus. Există încă șanse de îmbunătățire a interacțiunii cu țara noastră, pentru aceasta avem nevoie de "bun-simț" și de "înțelegere a valorii profunde a relațiilor dintre popoarele țărilor noastre, care trebuie să fie mai înalte decât situația politică", a spus Medvedev.