Dacă, pe fond, primul summit între Kim Jong-un și președintele rus, Vladimir Putin, pare să fi fost mai curând sărăcăcios, ținerea lui constituie în sine o victorie pentru liderul nord-coreean în confruntarea sa cu Washingtonul, potrivit analiștilor, citati de Le Vif.

HotNews.roFoto: Hotnews

Desigur, nu se știe mare lucru despre conținutul discuțiilor, în afara afirmațiilor stăpânului de la Kremlin că dorește, ca și Washingtonul, o “denuclearizare completă” și cerând garanții de securitate pentru Phenian. Totuși, dl Kim pleacă cu ce a venit să caute: o strângere de mâna cu dl Putin în față camerelor de luat vederi din lumea întreagă, potrivit Le Vif, citat de Rador.

“Acest summit a fost o problemă de simbolistică diplomatică mai mult decât de cooperare reală, dar întâlnirea este în sine o victorie pentru dl Kim”, estimează Shin Beom-chul, de la Institutul Assan de studii politice.

Întâlnirea era pentru liderul nord-coreean prima întâlnire cu un șef de stat străin de la întoarcerea sa de la Hanoi, unde al doilea lui summit cu președintele american, Donald Trump, s-a încheiat, în februarie, cu un fiasco răsunător.

Până într-atât încât a aruncat o umbră de îndoială asupra viitorului spectaculoasei destinderi apărute în 2018 în peninsula coreeană, după ani de creștere a tensiunilor din cauza programelor nucleare ale Phenianului.

"Diplomația selfie-urilor"

În opinia experților în dosarul nord-coreean, acest summit constituie ultimul exemplu al strategiei diplomatice a unui regim care caută să nu mai fie demonizat și să scape de imaginea negativă.

Kim Jong-un a moștenit puterea la sfârșitul lui 2011 la moartea tatălui sau, Kim Jong-il.

În primii șase ani ai “domniei”sale, Coreea de Nord a rămas un stat paria și liderul lui nu ieșea dintre granițele țării sale.

Dar din martie 2018, dl Kim s-a întâlnit de patru ori cu președintele chinez, Xi Jinping, de trei ori cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, de două ori cu dl Trump, o dată cu reședințele vietnamez, Nguyen Phu Trong, și o dată cu prim-ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong.

“Dl Kim știe că există evident un interes doar să participi la un summit”, explică înaintea întâlnirii Harry Kazianis, din grupul de reflecție neo-conservator american Center for the National Interest.

“Tot ce îi trebuie dlui Kim sunt imagini unde este văzut strângând mâna dlui Putin, un fel de diplomație a selfie-urilor cu fotografii de la summit difuzate în toate media pentru a dovedi lumii că el este un șef de stat de statură mondială”, potrivit analistului.

La reuniunea lărgită după întâlnirea între patru ochi cu dl Putin, joi, numărul unu nord-coreean a fost însoțit de Ri Yong Ho și Choe Son Hui, ministrul afacerilor externe și adjunctul ministrului afacerilor externe.

O ofertă americană mai bună?

În fața lor se aflau circa zece ruși, printre care oficiali însărcinați cu cooperarea economică cu Nordul, și cu proiecte ca cel al oleoductului sau cel al rețelei electrice.

Omologii lor nord-coreeni nu au venit în Rusia, ceea ce dovedește că relansarea acestor proiecte concrete nu era prioritatea Phenianului, remarcă Koo Kab-woo, profesor la Universitatea de studii nord-coreene.

Pentru Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, numele oficial al Coreii de Nord), scopul principal al acestui summit era de a-și diversifica relațiile pentru a scăpa de dependența cvasi-exclusivă de Beijing și a obține sprijinul Moscovei în contextul impasului diplomatic cu Washingtonul.

La al doilea summit cu dl Trump, în februarie, Kim Jong-un căutase să obțină o ușurare imediată a sancțiunilor internaționale. Dar discuțiile au fost scurtate, după toate aparențele din cauza puținelor concesii pe care părea Phenianul dispus să le facă.

De atunci, Phenianul a emis o șarjă de o rară violență împotriva secretarului de stat american, Mike Pompeo, la scurt timp după ce și-a revendicat testarea unei noi “arme tactice ghidate” cu o “ogivă puternică”. Mike Pompeo a avertizat miercuri că se așteaptă la discuții “furtunoase”.

Potrivit dlui Koo, Coreea de Nord se va aștepta ca Washingtonul să revină la masa negocierilor cu o oferta mai bună, după ce a asistat la apropierea dintre domnii Putin și Kim.

Le ViF (traducere Rador)