Este de aşteptat să fie invitate capete încoronate să i se alăture preşedintelui american Donald Trump la un banchet de stat somptuos, dat în cinstea sa. În mod tradiţional, în seara primei zile a unei vizite de stat, monarhul, preşedintele sau premierul afat în vizită este invitat la o cină elegantă. Aproximativ 170 de persoane se vor aduna pentru marea aventură planificată cu meticulozitate în sala de bal a Palatului Buckingham, în iunie. Dar cine din Casa de Windsor ar putea fi rugat să ajute la delectarea controversatului lider american, Trump?, scrie ”This is Money”, citat de Rador.

Trasura cu Printul Charles si CamillaFoto: Hotnews

Regina

Regina este gazda banchetului de stat şi va propune un toast pentru Trump, aşa cum este obiceiul. Regina s-a întâlnit deja cu Trump - el i s-a alăturat la un ceai, la Castelul Windsor, în iulie anul trecut. Trecând în revistă garda de onoare, Trump a avansat înainte de a sta în faţa reginei, ceea ce a însemnat că ea a trebuit să treacă de el, pentru a putea merge alături. El a spus ulterior despre regină, într-un interviu: "Este o femeie frumoasă". Regina - monarhul cu cea mai lungă domnie în ţară - este expertă în diplomaţie şi a dialogat cu toate tipurile de lideri controversaţi, de-a lungul deceniilor, de la Nicolae Ceauşescu din România, la Vladimir Putin al Rusiei.

Prinţul de Wales

În timp ce prinţul a numit schimbările climatice "lupul aflat la uşă", Trump le-a numit "o farsă chineză" şi "prostii". Charles, ca şi ceilalţi din familia regală, nu s-a întâlnit cu Trump în timpul vizitei sale la Windsor, anul trecut. Dar Clarence House a confirmat că prinţul şi ducesa de la Cornwall vor participa la vizita de stat din iunie. Charles şi Trump s-au întâlnit anterior în New York, în timpul turneului prinţului, în 2005, în Statele Unite, cu Camilla. Prinţul a fost, de asemenea, la înmormântarea fostului preşedinte al SUA, George HW Bush, în decembrie, unde a fost prezent şi Trump.

Participarea lui Charles - sau mai degrabă absenţa lui - la banchete a ajuns în titlurile de ştiri. În 2005, când preşedintele chinez Hu Jintao a efectuat o vizită de stat în Marea Britanie, prinţul a ocolit cu atenţie evenimentul, fiind plecat din ţară, în SUA, în noaptea cu cina oficială. El nu s-a întâlnit cu Hu în ultimele două zile ale vizitei acestuia. Prinţul, un susţinător al lui Dalai Lama, a fost acuzat de boicotarea unei vizite de stat chineze în Marea Britanie în 1999, prin faptul că nu a participat la banchetul de întoarcere, pentru preşedintele de atunci, Jiang Zemin.

Charles şi Camilla deseori, dar nu întotdeauna, îşi asumă sarcina de a se întâlni şi de a însoţi şefii de stat la ceremonia de întâmpinare, cu regina, aşa cum au făcut la vizita de stat a lui Barack Obama, în 2011. De asemenea, ei primesc, uneori, şefi de stat la ceai, la Clarence House.

Ducele şi Ducesa de Cambridge

William şi Kate au participat la o serie de banchete de stat, inclusiv cel mai recent, pentru regele şi regina Olandei. În timpul vizitei lui Obama, în 2011, proaspăt căsătoriţii William şi Kate nu au participat la banchet, dar au avut o audienţă specială cu preşedintele şi cu prima doamnă, Michelle Obama, în acea după-amiază. Ducele este puţin probabil să fie impresionat de comentariile anterioare ale lui Trump despre mama sa.

Trump a spus mai demult că s-ar fi culcat fără o ezitare cu Diana, prinţesa de Wales. Într-un interviu la radio, cu Howard Stern, înregistrat la doar câteva luni după ce prinţesa murise, el a calificat-o drept "frumoasă", dar "nebună". Trump a copleşit-o pe Diana, la Palatul Kensington, cu buchete imense de flori, potrivit prezentatoarei tv Selina Scott, care a spus că a văzut-o pe prinţesă ca pe "o ultimă soţie-trofeu". Ea a adăugat că Trump îi dădea fiori Dianei: "Era ca şi cum Trump ar fi urmărit-o". Trump a făcut remarci şi despre Kate, după ce a fost fotografiată la plajă, de paparazzi în Franţa. "Kate Middleton este grozavă - dar nu ar trebui să facă plajă nud - e doar vina ei", a scris el pe Twitter.

Ducele şi Ducesa de Sussex

Meghan, care numără zilele până la naşterea primului ei copil, va mai rămâne în concediu de maternitate, după ce îşi va saluta bebeluşul, fiu sau fiică, înainte cu câteva săptămâni. Meghan a fost, înainte de a se căsători în familia regală, un critic vocal al fostei vedete de reality-show, Trump, sprijinind-o pe rivala lui, Hillary Clinton, şi sugerând înainte de alegerile din 2016 că va pleca din SUA dacă el va câştiga. Ea l-a numit anterior pe miliardar "intrigant" şi "misogin". Într-o înregistrare din 2005, care a apărut în timpul campaniei prezidenţiale a lui Trump, el a fost auzit făcând observaţii indecente despre femei. "Când eşti vedetă, te lasă să faci orice", a spus Trump, adăugând mai târziu: "Le prinzi de/../. Poţi face orice". Harry s-a întâlnit deja cu prima doamnă, Melania Trump, în timp ce era în Canada, la Jocurile Invictus în 2017.

S-ar putea ca prin această legătură - şi faptul că Harry are o soţie americană - ducele să fie chemat să se întâlnească cu Trump în timpul vizitei de stat. Harry, totuşi, poate să mai petreacă timp cu Meghan şi cu micuţa de Sussex, ca o nouă familie în trei. Potrivit tatălui lui Meghan, Thomas Markle, Harry l-a îndemnat pe dl Markle să-i dea lui Trump o şansă. Socrul ducelui a împărtăşit detalii despre conversaţia lor privată, într-un interviu acordat companiei ITV, la "Good Morning Britain". El a spus: "Eu mă plângeam că nu îl plac pe Donald Trump, iar el a spus 'dă-i lui Donald Trump o şansă'". "Nu prea am fost de acord cu asta".

Ducele de York

Andrew, care adesea participă la banchetele de stat, are în comun pasiunea pentru golf cu liderul american. Trump este un împătimit al acestui sport şi deţine complexe de golf în Scoţia.

Prinţesa Anne

Anne – cunoscută pentru abordarea ei discretă – nu va accepta aberaţii din partea lui Trump, dacă se vor întâlni. Prinţesa care munceşte din greu, dedicându-se datoriei publice, a fost descrisă ca având drept scop slujirea (publică), dar nu pentru a fi pe placul cuiva. (preluare Rador)