"Prin construirea autostrăzii Hemus, PIB-ul Bulgariei va creşte cu cel puţin 10-20%, prognozează premierul Boiko Borisov, care a făcut prima săpătură la segmentul de autostradă între nodul rutier Boaz şi legătura cu drumul naţional Ruse-Veliko Târnovo. Premierul şi-a exprimat nemulţumirea că oamenii "şofează de un an şi jumătate pe autostradă, dar uită munca sutelor de muncitori care au făcut acest lucru posibil". Boiko Borisov i-a sfătuit pe jurnalişti să filmeze cum se lucrează, "pentru a se vedea", asta la toate loturile la care se lucrează în prezent, potrivit Sega, citată de Rador.

Boiko BorisovFoto: Agerpres/Xinhua

Premierul a mai spus că, până la sfârşitul anului 2022, Hemus va trece de Plevna. El s-a grăbit să ne liniştească de faptul că ministrul de finanţe a asigurat proiectele. Pentru construirea a 134,14 km de autostradă, Guvernul de la Sofia a alocat de la buget 1,12 miliarde de leva.

Traseul va fi construit de compania de stat "Autostrăzi", aleasă fără concurs şi împărţită în 6 segmente, aminteşte ziarul "Dnevnik". Astăzi a fost făcută prima săpătură a primului segment, care are o lungime de 15.26 km, începând de la Boaza şi ajungând la traversarea drumului de categoria a treia Lukovit - Ugârchin, unde va fi un nod rutier Dermantzi.

În 2018 de doreşte demararea lucrărilor la încă două secţiuni - de la nodul rutier „Dermantzi“ la legătura cu drumul de categoria a treia Radyuvene - Katunets, inclusiv nodul rutier „Kalenik“ (19,2 km), precum şi de la intersecţia „Kalenik“ la legătura cu drumul de categoria a doua Pleven - Lovech (17.08 km).

O parte din cei 13.14 km sunt încă trei segmente, pentru care anul acesta ar trebui să facă proiectul tehnic. Scopul este construirea autostrăzii „Hemus“, de la secţiunea de la Boaza până la intersecţia cu drumul Ruse - Veliko Tarnovo, să fie finalizată până în 2023. Adresându-se reporterilor, Boiko Borisov a anunţat că nimeni nu a crezut că „Hemus“ va continua mai departe de Pravetz, fapt pentru care nu există proiecte care urmează să fie utilizate ca bază.

Înainte de prima săpătură simbolică a noului traseu, Borisov, care a fost însoţit de ministrul finanţelor, Vladislav Goranov, şi de cel al dezvoltării regionale, Petia Avramova, a verificat progresele înregistrate la porţiunea de autostradă între Jablanica şi Boaza, care este de aproape 10 km. Construcţia la acest segment a început la sfârşitul lunii martie 2018 şi este, de asemenea, finanţată din fonduri naţionale. Deocamdată, aşteptările sunt ca aceasta să fie finalizată cu o jumătate de an înainte şi să fie dată în exploatare după aproape un an.