Statele Unite au condamnat dur decizia președintelui rus Vladimir Putin de a simplifica procedura de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor din regiunile separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, relatează Mediafax citând Reuters.

Conflictul din estul UcraineiFoto: Flickr/ Ministry of Defense of Ukraine

„Rusia, prin această acțiune provocatoare, intensifică asaltul asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, se menționează într-un comunicat emis de Departamentul de Stat din SUA.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat miercuri un ordin care simplifică procedura de acordare a cetățeniei ruse pentru locuitorii din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, aflate sub controlul rebelilor pro-ruși, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a descris pe Twitter decizia președintelui rus ca fiind „o continuare a agresiunii și a ingerinței în afacerile noastre interne” și le-a recomandat ucrainenilor din cele două regiuni să nu încerce să obțină cetățenie rusă.

Rebelii separatiști din regiunile Donețk și Lugansk se află în conflict cu autoritățile ucrainene din 2014. În prezent, cele două regiuni din estul Ucrainei se află sub controlul rebelilor, sprijiniți de Moscova, însă Kievul a anunțat în repetate rânduri că intenționează să recâștige controlul asupra acestor teritorii.