Proiectul de lege depus în Congres de Bob Menendez şi Marco Rubio cu privire la Mediterana de Est ar urma să fie discutat în următoarele luni, potrivit unor surse diplomatice. Chiar dacă în acest moment nu se ştie câte dintre propunerile celor doi senatori vor rămâne în final, este clar că Atena este extrem de interesată de reglementarea referitoare la consolidarea Greciei prin programul de Finanţare a Forţelor Armate Străine (Foreign Military Funding), scrie Kathimerini, citat de Rador.

Incident in Marea EgeeFoto: Captura Youtube.com

În plus, ieri, Menendez şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea producerii unui incident fierbinte între Grecia şi Turcia. "Mereu sunt îngrijorat, independent de evoluţiile din domeniul energiei, de o posibilă inflamare în Marea Egee, ca urmare acţiunilor provocatoare şi de încălcare a spaţiului aerian grecesc de către Turcia", a spus el pentru Euronewes, printre altele.

În cursul vizitei sale la Atena, senatorul american s-a întâlnit şi cu premierul grec Alexis Tsipras. Potrivit unor surse diplomatice, atunci când Menendez l-a felicitat pe Tsipras pentru Acordul de la Prespa cu Macedonia de Nord, a subliniat că "istoria îi aminteşte pe conducători şi nu pe politicieni". Aceleaşi surse au adăugat că autorităţile de la Atena i-au dat lui Menendez un text detaliat cu încălcările Turciei în Marea Egee. De la sediul guvernului grec s-a transmis că Tsipras şi Menendez au vorbit despre Turcia, dar şi despre necesitatea respectării zonei economice exclusive a Republicii Cipru (unde Ankara încearcă să blocheze prospecţiunile pentru hidrocarburi, pretinzând drepturi de exploatare a zăcămintelor de către turco-ciprioţi şi Turcia n.trad.).

Senatorul democrat s-a întâlnit şi cu ministrul grec de externe Geogios Katrougalos cu care a discutat despre Mediterana de Est şi rolul Greciei. Aceleaşi surse au precizat că cei doi politicieni au constatat o convergenţă a punctelor de vedere şi o aliniere a intereselor în estul Mediteranei şi în privinţa rolului stabilizator pe care Grecia îl poate juca în regiune. Sursele diplomatice au mai spus că Menendez a caracterizat Grecia drept un partener demn de încredere al SUA în regiune.