Statele Unite trebuie să fie pregătite pentru consecințe, dacă încearcă să oprească vânzările de petrol ale Iranului și utilizarea Strâmtorii Hormuz, a declarat miercuri Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului, relatează Mediafax citând Reuters.

Javad ZarifFoto: Wikimedia Commons

„Consider că Iranul va continua să vândă petrol. Vom continua să găsim cumpărători pentru petrolul nostru și vom continua să folosim Strâmtoarea Hormuz ca punct de tranzit pentru petrol”, a declarat Zarif.

„Dacă Statele Unite iau măsura nebună de a încerca să împiedice vânzarea petrolului, ar trebui să fie pregătiți pentru consecințe”, a adăugat ministrul de Externe, reiterând un punct de vedere exprimat de liderul suprem iranian Ali Khamenei.

Ministrul nu a oferit mai multe detalii privind consecințele.

De asemenea, Zarif a sugerat o posibilă cooperare cu Statele Unite pentru a crea stabilitate în Irak și Afganistan, o prioritate atât pentru Administrația de la Teheran, cât și pentru cea de la Washington.

Administraţia Donald Trump a anunţat luni că nu va mai acorda niciunei ţări exceptări de la sancţiunile SUA privind importurile de petrol din Iran, intensificând presiunile asupra regimului de la Teheran. Decizia afectează în principal China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Turcia. Decizia ar urma să intre în vigoare în data de 1 mai.

Un responsabil militar de la Teheran a declarat, luni, că Iranul ar putea bloca tranzitul maritim prin Strâmtoarea Hormuz ca reacţie la decizia Administraţiei Donald Trump de a nu mai accepta excepţii privind importurile de petrol iranian.