Vox, partid de extremă dreapta, dorește să desființeze guvernul regional din Catalonia, să diminueze drepturile prevăzute de legile feministe și să promoveze coridele, scrie Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Împrumutând fără rezerve retorica populistă al lui Donald Trump, Vox ar putea redesena harta politică a țării în timpul alegerilor din această lună, devenind primul partid naționalist spaniol care ar câștiga mai multe locuri în Parlament, de la sfârșitul dictaturii Franco. Grupul își propune chiar să construiască un zid în jurul enclavelor nord-africane ale Spaniei pentru a împiedica intrarea imigranților.

Vox a fost înființat în 2014 pentru a apăra țara de "extremiștii de stânga", cum ar fi premierul socialist Pedro Sanchez, și separatiștii din Catalonia și Țara Bascilor. Când criza catalană din octombrie 2017 a pus sub semnul întrebării integritatea statului spaniol, partidul a fost propulsat în prim plan.

Sondajele arată că socialiștii conduși de premierul Sanchez sunt favoriți la alegerile parlamentare din 28 aprilie, dar fără o majoritate absolută.

Vox este creditat la aceste alegeri cu 29 până la 37 de deputați din totalul de 350 de parlamentari, potrivit sondajelor.