Volodimir Zelenski, ales duminică noul președinte al Ucrainei, a cerut întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care locuitorii regiunilor separatiste din estul Ucrainei vor putea primi mai ușor naționalitatea rusă, relatează AFP. De asemenea, Petro Poroșenko a spus că Moscova a încălcat legea internațională, potrivit Reuters.

zelenskiFoto: Captura Twitter

Măsura anunțată de Putin este denunțată de noul președinte al Kievului ca fiind ”o lovitură de cuțit în spate”.

”Ucraina se bazează pe sprijinul comunității internaționale (...) și pe întărirea presiunii diplomatice și a sancțiunilor împotriva Rusiei”, a spus Zelenski.

Vladimir Putin a declarat miercuri că este inacceptabil faptul că rezidenții din regiunile din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, nu au niciun fel de drepturi, însă a susținut că nu dorește să-i creeze probleme noului președinte de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Potrivit decretului publicat pe site-ul Kremlinului, o procedură simplificată va permite locuitorilor din regiunile ucrainene Doneţk și Luhansk, unde un război între separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene a făcut aproape 13.000 de victime în cinci ani, să primească pașaport rusesc.