Unul dintre autorii atacurilor cu bombă din Sri Lanka a studiat în Regatul Unit și Australia înainte de a săvârși atentatele, care e posibil să fi fost finanțate și inspirate de Isis a spus ministrul Apărării Ruwan Wijewardene, relatează The Guardian.Potrivit oficialului, majoritatea atacatorilor proveneau din familii înstărite și aveau studii superioare.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Credem că unul dintre atacatorii cu bombă a studiat în Regatul Unit, iar apoi a urmat studii postuniversitare în Australia, înainte să se întoarcă și să să se stabilească în Sri Lanka”, a spus Ruwan Wijewardene, ministrul Apărării, într-o conferință de presă susținută miercuri.

Wijewardene a confirmat că mulți atacatori au avut conexiuni internaționale, după ce au trăit sau studiat în străinătate.

”Cei mai mulți dintre atacatorii sinucigași ai acestui grup sunt foarte bine educați și provin din clasa de mijloc sau chiar superioară, așa că financiar sunt destul de independenți, iar familiile lor stau destul de bine financiar, ceea ce este un factor îngrijorător”, a spus el.

”Unii dintre ei au studiat, cred, în mai multe țări, au diplome în drept, sunt oameni destul de educați”.

Bilanțul victimelor din Sri Lanka a ajuns miercuri la 359 de morți, 39 fiind străini, iar peste 60 de persoane au fost arestate în legătură cu atentatele.

Fostul șef al armatei a precizat că atentatele erau plănuite de cel puțin 7-8 ani.

Lakshman Kiriella, lider al Parlamentului și membru al guvernului, a precizat că este de așteptat ca peste 100 de persoane să fie arestate în legătură cu cele nouă atacuri cu bombă sinucigașe, confirmate de autorități.

Ranil Wickremesinghe, premierul din Sri Lanka, a avertizat că mulți suspecți înarmați sunt încă liberi. Aproximativ 9 persoane care ar avea legături directe cu atacurile ar putea fi încă în libertate, potrivit unor surse implicate în investigație.

Wijewardene a spus că investigația continuă și autoritățile așteaptă noi arestări în zilele următoare.

”Confirmăm cu fermitate că în următoarele zile agențiile noastre de securitate vor avea situația sub control ferm”, a spus el.

Președintele Maithripala Sirisena a anunțat că șefii forțelor de apărare vor fi schimbați ”în 24 de ore”, după ce rapoartele privind amenințările nu i-au fost aduse la cunoștință.

Autoritățile din Sri Lanka au confirmat că au fost avertizate cu privire la un potențial atac cu două săptămâni înainte de duminica Paștelui Catolic de autoritățile indiene. O altă avertizare ar fi fost emisă sâmbătă noapte.

Cu toate acestea oficialii de securitate care au primit avertizările nu l-au informat pe președinte.